Future Lab

Boros Viola kiállítása

2021. augusztus 5–szeptember 5.
Artkartell projectspace (1033 Budapest, Szentendrei út 95.)

Az Artkartell projectspace örömmel mutatja be az expresszív figurális festészet középgenerációs képviselőjének, Boros Violának Future Lab című egyéni kiállítását. Boros magyar- és németországi tanulmányai után a ’80-as évekből eredő különféle hatásokat, a németes Heftige malerei, a graffiti esztétika, a popkultúra és a művészettörténeti klasszikusok reciklikálását vegyíti sokszínű, a nőművészet, a kozmológia, a világpolitika és az ökológia kérdéseit felvető életművében. A Future Lab című kiállítás az elmúlt tíz évből válogatja össze a nemiség és a szexualitás futurisztikus, sokszor groteszkbe hajló vízióit.

Boros 2009-ben kezdett dolgozni az újrahasznosításból kimaradó, használt ruhadarabokkal: kardigánokból kivágott cipzárakkal és mintás feliratokkal. Ez az eszköztár gazdagodott – a festővásznak körül – patchwork-szőnyegként lüktetően gazdag felületekké, kombinálva gombokkal, címkékkel, hímzésekkel, passzékkal és gépi gobelin képecskékkel. A varrt alapra folyamatos rétegekként kerültek fel a ragasztott további elemek, illetve az akrillal, UV-reagens pigmenttel és szprével felfestett figurák és feliratok. Boros 2010-es évek elején kibomló korszakában több motívumkör kapcsolódott egymásba.

Az egyik a Future Lab cím alatt futó ciklus, ami a közeljövő robotizált szexualitását idézi meg karikaturisztikus figurákkal. A szürreális, popos, groteszk alakok felfújt gumibábuként kerülgetik egymást óriásira duzzasztott vagy megsokszorozott nemi szervekkel. Ádám és Éva dobogó szent szívvel áll a jövőbeli laboratórium festékpettyekkel telefröcskölt édenkertjében. Az emberek kerekeken guruló robotokká, a robotok játékos marslakókká válnak, a marslakók pedig nagy koponyájú alienekké. Az Arany Kor zászlaja alatt összegyűlnek a stencilezett, kerekmellű, kopasz emberfigurák egy feltrancsírozott – eredetileg szexuális játékszernek készült – guminő kiterített teteme körül.

A Future Lab sorozat vaskos humorú, karikaturisztikus jövővíziója mellett Boros folyamatosan reflektált saját személyes sorsára és a nagypolitika folyamataira. Az agykoponyás alien egy kemoterápián átesett nő ikonszerűen megsokszorozott képmása, miközben a Last supper bohém állatszörnyei a demokrácia asztala körül gyűlnek össze. A 2010-es évek első felében készült válogatást kiegészíti a – jelenleg futó – Classic Reloaded című parafrázis sorozatból való, szabadvászonra festett kompozíció, ami a rózsákkal teli paradicsomkertre írta át Picasso Guernicájának groteszk figuráit. A kiállításhoz készült egy új UV-fényekben fürdő, helyspecifikus installáció, ami a szexualitás kialakulásának gyerekkori törékenységét elemzi a jelen kontextusában.

Kurátor: Rieder Gábor

Megnyitó: 2021. augusztus 5. 19–21 óra

A megnyitó után a kiállítás telefonos egyeztetéssel (+36 30 847 5178) tekinthető meg.