Godot Katalizátor díj 2022

A 2022-es Godot Katalizátor Díj nyertesei

Fődíj: Fajgerné Dudás Andrea

Finalisták: Göbölyös Luca, Kerekes Gábor, Kocsi Olga&Szabó Eszter Ágnes, Nagy Barbara, Szabó Klára Petra, Szigethy Anna

Az idei évben 162 beérkezett pályázat közül több lépcsős elbírálási folyamat során választotta ki a szakmai zsűri a fődíjast és a 6 fianlista művészt.

Zsűritagok:

Sebastian Baden, kurátor, Műcsarnok Mannheim, a frankfurti Schirn Kunsthalle kijelölt vezetője (2022. júliustól)

German Kinga művészettörténész, a Moholy Nagy Művészeti Egyetem docense

Laczkovich Borbála művészettörténész, a Godot Kortárs Művészeti Intézet vezetője

Löbenwein Norbert gyűjtő, fesztiválszervező

Nemes Csaba képzőművész, a Pécsi Tudomány Egyetem docense

A Godot Kortárs Művészeti Intézet azzal a céllal hozta létre kortárs képzőművészeket támogató díját, hogy a 35. életévüket betöltött, hazai kortárs képzőművészek felívelő karrierútját segítse. A művészeti szcénában hiánypótló Godot Katalizátor díj a művészek alkotói folyamatát a kiállítási lehetőség mellett, jelentős összegű (1 millió forint) honoráriummal is támogatja. A díj különlegessége, többek között abban is rejlik, hogy a díjazási folyamatba aktívan bevont közönséget véleményformáló szerepkörrel ruházza fel. A passzív néző cselekvő befogadóvá válik és befolyásolhatja, hogy mely finalista művész kapja az 500.000.- forintos közönség díjat.

A 2022-es Godot Katalizátor díj finalistáinak csoportos kiállítása a Heterotópia – minőségi tér címet kapta.

A Godot Katalizátor díj finalistáinak kiállítása a Foucault-i értelemben vett Heterotópia, azaz minőségi tér elnevezést kapta. A finalisták által beadott művészeti projekteket érzékletes pontossággal egybefogó jelző rávilágít arra, hogy a tág és közvetlen környezetünk, életterünk mennyire differenciált és az emberi viszonyulások által meghatározott.

A fokozott érzékenységgel és nyitottsággal rendelkező művészek a társadalom egészére ható globális, „külső” eseményekre már azok megtörténte előtt rezonáltak, így a beválogatott művek nagy része, melyek főként térszociológiai vagy önreflektív témákkal foglalkoznak, húsbavágó aktualitással bírnak. A változatos intermediális és konceptuális projektek között több elbeszélő jellegű megközelítés található, melyet a kiállítás rendezése során is igyekeztünk követni. Az egyik mű átvezet a másikba, miközben az egy térbe került alkotások diskurzusba lépnek egymással és a befogadóval egyaránt.

Kiállítások:

HETEROTÓPIA – minőségi tér: 2022. március 24 – április 10.
FAJGERNÉ DUDÁS ANDREA – Háziasszony katalizátora: 2022. május 5. – augusztus 7.