Helyettesíthető jelen

 
2022. június 15-18.
MKE-Profil galéria (Budapest II. Margit krt. 25/A)
 

Megnyitó: 2022.06.14. (kedd) 19:00
Megnyitja: Tillmann J. A.

A kiállítás kurátora: Farkas Roland
Kurátor asszisztensek: Sári Rozina, Hajdu Léna


A Magyar Képzőművészeti Egyetem ideiglenes, nonprofit galériaterében helyet kapó kiállítás során az Intermédia tanszék 3 kurzusának művészei mutatkoznak be féléves munkáikkal. Az egy időben készült, ám nagyon sokféle alkotásokban egy a közös; mind egyéni, szubjektív értelmezések.

Az Intermédia tanszék Erasmus ösztöndíjasainak alkotásai Farkas Roland Műtárgykészítés kurzusán születtek. A hallgatók tavaszi féléves feladatukhoz inspirációként Jorge Luis Borges Tükörállatok címü fabuláját kapták. “A tükrök világa akkoriban nem vált szét, mint most, az emberek világától. (…) A két birodalom, a tükör- és az embervilág, jól megfért egymással; ide-oda lehetett közlekedni a tükrökön át”, amíg “egy éjjel elözönlötte a tükörnép a földet” – írja művében Borges.
 
A hallgatók munkájuk során a tükör/tükröződés témájához gyűjtöttek és elemeztek művészeti és elméleti példákat, miközben a mediatizált kép – a spektákulum és a szimulakrum világa – és az ezen kívüli valóság kapcsolatát vizsgálták. A kiállított művek hol tágabb, hol szűkebb kontextusban értelmezve, változatos formában jelenítik meg a témát.


Filmezzétek egymást, a kamera kézről kézre jár! Egy 50 éves kamera az emlékezés kelléke. Az analóg film valódi anyag. Egyszeri, megismételhetetlen pillanatok a végtelenben. A filmezés és az előhívás közötti késleltetés frusztráló izgalma. Az előhívás mint meditációs folyamat. A szerkesztés válik az egyéni gondolatok kifejezési csatornájává.  50 méter közösen forgatott 8mm-es nyersanyag caffenol technikával történő előhívása után. Vándor Csaba – Hagyományos filmkészítés (másképp) kurzusának hallgatói egy-egy kisfilmben értelmezték újra a felvételeket.

Miként kapcsolódik össze az egyéni és közösségi emlékezet? Alkalmasak-e az emlékművek   közösségek által megélt traumatikus történések emlékezetének megőrzésére? Általánosságban vizsgálva: állandóak vagy ideiglenesek az emlékművek valójában?

Miként alakítják emlékezetünket az olyan közelmúltbeli traumatikus tapasztalatok, mint a Covid-pandémia? Miféle helyi, személyes és sajátos elemeket hordoz magában egy globális trauma? Lehetséges-e megemlékezni egy olyan eseményről, amely még nem ért véget, és talán soha nem is fog? A kiállításon bemutatott projektek ezekre a kérdésekre keresik a választ. A gondolatok, tárgyak, performatív akciók a KissPál Szabolcs által tartott Alkotó elemzés kurzusra készültek. 

Kiállító művészek: Abdulrachimzai Amina, Bajkán Boglárka, Bácsi Barnabás, Bekö Bodza, Annalena Maria Bichler, Biró Anna, Estelle Inmaculada Carbajo Torregrosa, Csorba Eszter, Éliás Tamás, Farkas Lukrécia, Hahn Petra, Lea Hoffart, Horváth Mira, Rebecca Jackson, Magdalena Jaminska, Zofia Kalemba, Kas Franciska, Sára Kuchynková, Pipi-Lotta Kulla, LisMangel Viola, Molnár István, Ella Rose Murphy, Nagy Eszter, Németh Krisztina, Petrik Máté Benedek, Péterbencze Vera, Prutkay Lea Diána, Réti Virág, Alma Rico Gómez De Segura, Szabó Ferenc, Tompai Noémi, Tóth Kata, Vadász Csenge

Megtekinthetö: naponta 16:00 és 20:00 között.