Idődilatáció _ Hiperűrugrás kísérlet Home Office-ban

Szabó Eszter Ágnes kiállítása

Megnyitó: 2020. szeptember 9. 18.00
Libella Kávézó (Budapest XI. Budafoki út 7.)

Megnyitja: Mucsi Emese és Szalipszki Judit

A háziasszonynak – főleg, ha művész – nem kisebb gondok nyomják a vállát, mint az univerzumban való serénykedés dolgai. Bármit is tegyen vagy gondoljon, azt mindig egy olyan tág rendszerben teszi, aminek ő nem látja a végét, vagyis végtelen. Amikor végtelenül loopolva szeret és aggódik, végtelenül takarít, mos, mosogat, főz, gondolkodik, ír, a munkahelyén dolgozik a kérdés is mindig ugyanaz; Vajon mi végre történik mindez?

A „Kecskepásztor énem találkozása az Űrhajóssal” című falvédőmön már 1998-ban megfogalmaztam azt az állapotot, ami a hétköznapok és az ismeretlen kutatása között feszíti az embert. A Sütimorzsa a feketekávé mellett, az űrszemét a fekete lyukak működését modellezte 2001-ben, 2010-ben pedig az „Ufoleszállópálya erdei vadakkal” című hímzett abrosz kiállítása jelezte, hogy a háziasszony a számára evidens apróságokból olvassa ki a jövőt (ha úgy tetszik) hogy a legjelentéktelenebbnek tűnő tárgyakat, a környezet szinte láthatatlan elemeit emelje és állítsa kutatása és kiállításai középpontjába. Hétköznapjaink egyszerűsége, a saját környezetünkbe és rutinjainkba való bezártság, és a végtelen nagy univerzum rejtelmeinek egyszemélyben történő feldolgozása az, ami foglalkoztatja a háziasszony művészt.

A Hobby, vagy DIY (Do It Yourself) űrkutatás során a minket körülvevő univerzum léptékei közötti, mindennapi hiperűrugrások (amikor féreglyukon keresztül egyik galaxisból a másikba ugrunk) lehetőségének megteremtésén fáradozunk nap, mint nap. Elvágyódunk vagy sem, majdnem mindegy, a lehetőség a lényeg. A művésznek szerencséje van, mert alkalma nyílik a munkájára több perspektívából is ránézni, és a legtöbbször ő maga jelöli ki a horizontot, amihez közelít. Az idődilatáció az a sebességkülönbség, ami a különböző fókuszpontok távolságából adódik. Minél távolabbról nézzük az eseményeket annál lassabban haladunk. Ha máshonnan nem, a scinece fiction filmekből ismerhetjük az űrben töltött idő és a földi idő különbségeit. Egy idegen bolygón töltött óra, akár több földi évet is jelenthet. Mire az űrhajós visszatér a Földre addigra a családja már megöregedett.

Végtelenül közelíteni: A Fekete lyukakból való kijutás végtelenül hosszú ideig tart, ami azt jelenti, hogy az űrhajós – bár úgy látja, hogy mindjárt kijut – valójában végtelen hosszan közelít, és az átjárót sohasem éri el.

Az „Idődilatáció_ Hiperűrugrás kísérletek Home Officeban” című kiállítás személyes horizontjaim, mindennapjaim végtelen kísérleteinek ismétlődő ornamentikáiból áll.