Örök szándékmező hangolás

Igor és Ivan Buharov

2019. december 16., 19:00
Vasas Szakszervezeti Szövetség Székháza (1086 Budapest Magdolna u 5-7.)

A Buharov testvérek, Igor és Ivan Buharov (Szilágyi Kornél és Hevesi Nándor), a magyar független film fontos alakjai, akik az elmúlt 20 évben tucatnyi jellegzetes, minimál költségvetésű, de annál hatásosabb filmet készítettek. Az alkotópáros nemzetközi szinten is jelentős sikereket ér el: így például 2018-ban egy nagyszabású új munkával szerepeltek Ausztria egyik legjelentősebb kortárs művészeti fesztiválján, a graz-i Steirischer Herbst (Stájer Ősz) programjában, melyet a tranzit.hu és a Trafó közös szervezésében 2019. december 16-án (hétfőn), a Magdolna utcai Vasas Szakszervezeti Székházban láthat a hazai közönség.

A művészek Grazban Örök szándékmező hangolás címmel egy helyszínspecifikus, multimediális performansz-installációt hoztak létre. Az alkotópáros nem véletlenül választotta a növényeket a készülő forradalom szövetségeseként, hiszen ők rendelkeznek a világon a legkiterjedtebb és összefüggőbb információs hálózattal, alternatív kommunikációs csatornákat kínálva egy olyan történelmi pillanatban, amikor az adatbiztonság összeomlani látszik és mi, emberek, fokozottan digitális megfigyelés és kontroll tárgyává válunk.

A bioenergetika, az elektromagnetika, valamint a para-tudományok legújabb felfedezéseiből merítve, a Buharovok mindent bevetnek, hogy sikerre vigyék a várva várt forradalmat, a közép-amerikai kultúrákban a jövőmondáshoz használt obszidián tükröktől és az ezoterikus Teszla-korongtól a tudat tágítására és módosítására alkalmas mester- és gyógynövényekig.

Természetesen emberi közreműködőkben sem lehet hiány: a szürreális audiovizuális és performatív utazást, valamint a forradalmi átalakulást a független művészeti és zenei élet meghatározó szereplői garantálják. A fajokon és műfajokon átívelő együttműködéssel a Buharov fivérek egy sajátos, mágikus paralleluniverzum felfedezésére invitálják a közönséget.

A rendhagyó előadás a graz-i premier után először, a tranzit.hu és a Trafó Kortárs Művészetek Háza közös szervezésében lesz újra látható. A tranzit.hu Rendszerváltások sorozatának évzáró programjaként, a művészek növényszövetségeseikkel ezúttal a Vasas Székház dísztermét alakítják a várva várt forradalom helyszínévé.

Rendezők: Igor és Ivan Buharov
Dramaturgiai tanácsadó: Erdődi Katalin
Szereplők: Erdődi Katalin, Fátyol Hermina, Hajdu Szabolcs, Monhor Viktória, Paizs Miklós, Réti Iringó, Szilágyi Kornél, Szolnoki József, Török-Illyés Orsolya, Vasas Művészegyüttes Alapítvány – Vass Lajos Kórus, Vándor Csaba és a Gentry Sultan zenekar: Hevesi Nándor, Horváth László, Kovács Gergely, Vereb Szabolcs
Szervezés tranzit.hu: Árva Judit, Hegyi Dóra

Jegyek kaphatók: https://trafo.hu/programok/performansz_installacio_orok_szandekmezo_hangolas