Kép-Írók

Grela Alexandra és Kósa János kiállítása

2023. 03. 03. – 03. 30
Képező (Budapest II. Keleti Károly utca 13/A)

Megnyitó 2023. 03. 02. 18.30

Kurátor: Révész Emese

A kiállításon kortárs és klasszikus költők, úgy mint Ady Endre, Kosztolányi Dezső, Pilinszky János verseinek és Madách Imre Az ember tragédiája című drámájának illusztrációi láthatók.

Az irodalom klasszikusai épp azért klasszikusok, mert úgy gondolunk rájuk, mint időt álló értékekre. Petőfi, Madách vagy Ady költészetének több évszázad távlatában is létezik olyan olvasata, amely tanulságos és átélhető az ezred-forduló embere számára is.

Az újraértelmezést gyakran nehezítik nyelvi akadályok, az olykor több évszázados szóhasználat, grammatikai fordulatok megértésének nehézsége. Az aktualizáló átfordításban lehetnek segítségünkre a képek, amelyek nem csak egy másik művészeti hordozóra fordítják a régmúlt írásokat, hanem napjaink vizualitásának nyelvén teszik ezt.

Talán elsőre szentségrombolásnak tűnhet ez a gesztus, de valójában a tiszteletadás egy módját gyakorolják a képalkotók, amikor képzőművészeti formába foglalják az irodalmi klasszikusokat. Meggyőződésünk szerint képeikkel kaput nyitnak napjaink olvasói számára a régmúlt irodalmi hagyománya felé, egy olyan generáció figyelmét irányítva rájuk, amely már jobban „olvas” képeket mint szövegeket.

Révész Emese