Kihűlt a helyed az ágyamban

2021. július 8. – 20.
A hely (1085 Budapest, Gyulai Pál utca 5.)

Az elköteleződési ösztön az ember evolúciójának korai időszakára visszavezethető. Eleinte a kapcsolatok csupán védelmi és fenntartó mechanizmusként szolgáltak, azonban ez az évezredek során átformálódott és ma már romantikus kapcsolatokról, szerelemről beszélünk. Egy szerelmi kapcsolatban az eufóriát a tökéletesség kölcsönös élménye nyújtja, amely önmaguk idealizációjában gyökerezik. Az elköteleződési ösztön ma már kevésbé érvényes, hiszen egyre több olyan tényező van, amely a harmonikus párkapcsolat kialakítását akadályozza. A stabilitást olyan komponensek befolyásolják, mint például az értékek, a trendek és a demográfiai jellegzetességek. A konzumkultúra központi materiális értékei adaptálódnak az emberi kapcsolatokra, és ez elősegíti az egymástól való elidegenedést. Változnak az értékek, egyre inkább lazulnak fel az eddig megszokott normáink, az önzés, az individualizmus kerül előtérbe.

A szerelmi csalódás így radikálisan képes megváltoztatni az önképet, valamint a másikról alkotott képet. Az önvádlás és vádlás, az önleértékelés és gyűlölet nem csupán a viszonzatlan szerelem, hanem a tökéletesség elvesztése miatt is kialakulhat. A szakítást követő feldolgozási fázisok mindenkinél máshogyan mutatkoznak meg. A tagadás szakasza leginkább egy rossz álomhoz hasonlít, mely kábultsággal és meggondolatlansággokkal jár, ez inkább érzelmi szinten nyilvánul meg. A második szakaszban megjelennek a testi változások, a pszichoszomatikus tünetek, mint például az étvágytalanság, depresszió és álmatlanság. Ekkor kerülnek elő az intenzív érzelmek, és a bipoláris személyiségzavarhoz hasonló hangulatingadozások. Ezt követi a felépülés szakasza, mikor a szélsőséges érzelmek már csak ritkán jelennek meg. Az utolsó fázisban már nincsenek tünetek, csupán a jövő felé fordulás.

A Kihűlt a helyed az ágyamban a szakítás feldolgozásának, mint egyfajta terápiás folyamatnak a művészeti lenyomatait mutatja be. A kiállítás a kortárs reflexiókat – éppen a terápiás jellegük miatt – művészetpszichológiai aspektusból vizsgálja. A kiállító művészek személyes történeteiken, saját tapasztalataikon keresztül dolgozzák fel szerelmi csalódásaikat, és a szakítás fogalmát. A műalkotások olyan kérdéseket vetnek fel, mint például, hogy mi történik velünk egy szakítás után, mit kezdjünk az emlékeinkkel és mi marad a kapcsolatból miután véget ér. Az alkotói folyamatok ezen gondolatok mentén alakulnak, a kiállítás pedig magát a terápiás folyamatot vizsgálja konceptuális design és a képzőművészeti alkotásokon keresztül.

Kiállító művészek:
Hajdú Levente Zsigmond
Kid Judit
Markó Luca
Rémiás Szilvia Zita
Sztrehalet Oxána

Kurátor: Grisztel Eliza

Megnyitó: 2021. 07. 08. 18:00
Megnyitó koncert: 19:00 Hold utca (Fábry Pál)