Klara and the Sun

kiállítás + immerzív hang és fényjáték

ᗩᘔ EᗰᗷEᖇI éᔕ EᗰᗷEᖇEᑎ KíᐯüᒪI éᒪETᐯIᒪáGOK ᖇEᒍTéᒪYEᔕ KᗩᑭᑕᔕOᒪᗩTᖇEᑎᗪᔕᘔEᖇéᐯEᒪ ᖴOGᒪᗩᒪKOᘔIK ᗩ ᑭEGᗩᘔᑌᔕ ᑎYáᖇI KIáᒪᒪíTáᔕᗩ. ᖴóKᑌᔕᘔᗷᗩᑎ ᗩ ᗰEᔕTEᖇᔕéGEᔕ IᑎTEᒪᒪIGEᑎᑕIᗩ éᔕ ᗩ KáᒪI-ᗰEᗪEᑎᑕE ᐯᗩᖇáᘔᔕᒪᗩTOᔕ TEᖇᗰéᔕᘔETI KöᖇᑎYEᘔETE.

Ismeretterjesztő kiállítás a természet, a tudomány és a művészet határterületeiről
2021 július 09.–szeptember 05.
Pegazus (Szentbékkálla, Kossuth u. 39.)

Művészek: Daim Aggott Hönsch, BarabásiLab, Bordos László Zsolt, Kitzinger Gábor, Komoróczky Tamás, Kovács Ivó, Kuchta Klára, Mátrai Erik, Nagy András, Turcsány Villő, Sztojánovits Andrea
kurátor: Lukács Viola
Kapcsolat: www.pgzs.hu, +36307580414

A Klara and the Sun kiállítást Kazuo Ishiguro hasonló című könyve ihlette. A szerző elragadó érzékenységgel ábrázolja Klara karakterét. Klara türelmes, előzékeny és jóval több empátia szorult belé, mint a legtöbb emberbe. Nem véletlenül, hiszen Klara nem ember, hanem egy mesterséges barát (AF), technikailag pedig egy napelemes robot.

A mesterséges intelligencia elbeszéléséből kirajzolódó „ember” a félelmek és a vágyak közötti kusza kapcsolatrendszerektől vezérelve formálja életvilágát. Elsősorban azt a világot, amelyben „a természetes beállítódásban tapasztaljuk a természetet, a kultúrát és a társadalmat, állást foglalunk ezek tárgyaival kapcsolatban, azok befolyásolnak bennünket, mi meg hatunk rájuk. Ebben a beállítódásban az életvilág létezését és tartalmainak tipikáját minden további nélkül kétségbevonhatatlanul adottnak fogadjuk el”.

A kiállítás tizenegy művész – Daim Aggott-Hönsch, Barabási Albert László, Bordos László Zsolt, Kitzinger Gábor, Komoróczky Tamás, Kovács Ivó, Kuchta Klára, Mátrai Erik, Nagy András, Turcsány Villő és Sztojánovits Andrea – munkáján keresztül reflektál ezekre a korántsem egyértelmű tartalmi tipikákra, amik meghatározzák viszonyunkat a természettel, a technológiával és egymással, de talán legfőképpen magával a létezéssel.

A tárgy- és a képalkotás hagyományos művészeti médiumain túl a tudomány és a technológia aktuális eszközkészleteit felvonultató tárlat aktív részvételre invitálja a látogatókat. Virtuális valóság, adatszobrászat, 3D-mapping, interaktív pszeudo-holográfia, fény- és kinetikus installációk, illetve mesterséges intelligencia által generált alkotások – csak pár példa a különleges művek sorából.

A kiállítás ingyenesen látogatható a mindenkori higiéniai előírásoknak megfelelően, csütörtökönként és péntekenként 11:00–23:00 óra között, szombatonként és vasárnaponként 8:00 és 23:00 óra között.

Immerzív hang és fényjáték
2021. július 9.,10. 18-22h
3500Ft + családi kedvezmény
17:30-21:30 Pegazus kert
S Olbricht
S Olbricht néven ismert Mikolai Martin elektronikus zenei guru, a Farbwechsel Records alapítója.
Egész este egyedülálló fény-installációk formálják a varázslatos természeti környezetet
a kiállítás művészeinek aktív részvételével.

19:00, 20:00 Pegazus Galéria
Tárlatvezetés, Lukács Viola kurátor
20:30-22:00 Pegazus Pince

“A Jü az elragadtatás zenéjét játssza: sokszor szigorúnak tetsző, néha kifejezetten repetitív örvénylésből kibontakozó, kinyíló témáik, a pszichedelikus és noise rockból, némi folkból és telivér, power dzsesszből egyszerre táplálkozó kompozícióik hihetetlen energiákat hordoznak… A hangszerek lehetőségeinek kitágítása által a folyamatos jelenből egyenesen a jövőbe röpítik a transzba ejtett közönséget: olyan produkciót nyújtanak, amely ideális esetben a befogadónak a zenéről vallott gondolkodását is megváltoztatja.”
Barotányi Zoltán, Magyar Narancs.
A Berlin-Budapest székhelyű trió nemzetközi szinten is többször bizonyított már, komoly sikereket értek el fesztiválokon (Saalfelden Jazz Fest, Ljubljana Jazz Fest, Match & Fuse London), 2014 novemberében pedig a patinás RareNoise Recordsnál jelent meg lemezük Kjetil Møster szaxofonossal, és a keverést nem más készítette, mint a legendás Bill Laswell. Zenéjükről lismerő kritikák jelentek a Jazzwise, a Nextbop, a Jazz Journal, és az Allaboutjazz oldalain. Az új lemezüket 2021 októberében érkezik, melyről hallhatunk majd egy kis ízelítőt. (forrás: trafo.hu)
Mészáros Ádám – gitár
Hock Ernő – basszusgitár
Halmos András – dob
Vizuál: Kitzinger Gábor