Laczkó Juli: Ott, ahol mi vagyunk

munkabemutató

2023. 01. 18. (szerda) 19.00
Igor Metropol (Budapest XI. Sztregova utca 1.)

Az elmúlt hónapokban Laczkó Juli Amszterdamban élő médiaművész dolgozott az Igor Metropol Studióban, az ő munkabemutatójára várunk benneteket szerdán este a műterembe.

19 órakor Szabó Eszter Ágnes képzőművész beszélget Laczkó Julival legújabb, a lomizás kultúráját körbejáró, Laczkó egyszerre digitális és a nagyon is anyagszerű munkamódszerét vegyítő interaktív installációjáról, amelynek címe: Ott, ahol mi vagyunk.

„Magyarország a szemét ökonómiájának tekintetében (is) két véglet között található, ahol a global north/west és a global south/east stratégiái egyidejűleg vannak jelen. E két véglet a hulladék-kolonializmus és a környezeti rasszizmus kapcsolatrendszerében összefügg egymással. […] Magyarország ezeket a jelenségeket egymás mellett, országon belül is működteti a lomi kultúráján keresztül.
[…]
A munkámmal egyrészt azt szeretném érzékeltetni, hogy a lomi mintázata mennyire hasonló ahhoz a globális szemét-katasztrófához, amire a világ csak az elmúlt pár évben kezd felfigyelni, pedig évtizedek óta zajlik. Másrészt azt is szeretném megmutatni, hogy mennyire más is egyúttal. Nem csak volumenében, hanem módszereiben is, annak ellenére, hogy az újrahasznosításra kerülő alapanyagok között nagy az átfedés. A réz, az alumínium, acél, ólom, és a nyomtatott áramkörökből kiforrasztott mikrocsipekből kinyerhető minimális arany-ezüst a legértékesebbek; a hulladék fát el lehet tüzelni; a használható tárgyakat és gépeket el lehet adni vagy saját használatra be lehet őket üzemelni.”

artist statement, 2023 (részlet)