Magyar emigránsok a Szovjetunióban

Mélyi József tárlatvezető előadása

2022. 02. 24. (csütörtök) 18.00
Kassák Múzeum (Budapest III. Fő tér 1.)

Mélyi József művészettörténész tárlatvezető előadása a Csodálatos történet? Egy avantgárd művészpár: Újvári Erzsi és Barta Sándor című időszaki kiállításban.

Közvetlenül a Tanácsköztársaság bukása után, majd a húszas évek közepén Újvári Erzsihez és Barta Sándorhoz hasonlóan számos magyar művész érkezett (menekült) a Szovjetunióba. Közülük kiemelkedett a Kassák köréhez tartozó Mácza János és Uitz Béla, akik a szovjet építészet, illetve képzőművészet kulcsfiguráivá váltak.

Mácza fontos szerepet játszott a második világháború idején a hősi emlékművek koncepciójának kialakításában, Uitz pedig megbízást kapott a Szovjetek Palotája freskóinak elkészítésére.

A harmincas években újabb hullámban érkeztek magyar alkotók a Szovjetunióba, köztük volt Zeisel Éva, aki először a szovjet kerámiaipar egyik vezetője lett, majd koholt vádak alapján bebörtönözték – alakja feltűnik Arthur Koestler: Sötétség délben című regényében.

Mellettük szó esik majd Ék Sándorról és Szilágyi Jolánról, Mészáros Lászlóról, a tragikus sorsú szobrászról, és a filmes Jenei Jenőről.

Az eseményen múzeumi belépőjegy váltásával lehet részt venni.
Regisztráció: