MENÜ imaginaire

2021. 04. 23. – 05. 31.
CIE (Budapest VIII. Kőfaragó utca 13.)

A MENÜ imaginaire című kiállítás fókuszában az étkezés jövője áll: képzőművészek, designerek és filozófusok kérdésfelvetéseit ismerhetjük meg az élelmiszer-rendszerek legégetőbb kérdéseivel kapcsolatban. Életmódunk és fogyasztási szokásaink jelentős mértékben formálják a tájat és a természeti környezetet – a bemutatott művek és az általuk felvázolt spekulatív hipotézisek az étkezés kérdésén keresztül vizsgálják az emberi tevékenységek környezetre gyakorolt hatását is.

Legtöbbünk étkezés közben kerül a legintimebb kapcsolatba a környezettel: az evés végső soron belsővé tett táj. A MENÜ imaginaire keretében bemutatott spekulatív futurológiai projektek megkérdőjelezik az elképzelést, hogy az ember bármennyire is leválasztható a környezetről vagy a „természetről”, függetlenül lakhelyétől vagy életformájától. A kiállításon látható művek a léptékük miatt nehezen tudatosítható globális folyamatokat az evés mindennapi, zsigeri tapasztalatán keresztül teszik elképzelhetővé.

A test kitüntetett szerepet játszik ebben a gondolatkísérletben: nemcsak az esztétikai befogadás terepeként, hanem – akár önmagát és fogyasztását lecsökkentve, akár salakanyagait erőforrásként hasznosítva – a környezeti változásokhoz alkalmazkodó indikátor szervezetként is. A résztvevők elképzelései igen változatosak: vannak köztük optimista, rendkívül pesszimista, a hagyományokat átértelmező, az új technológiák lehetőségeire építő vagy azok hatékonyságát megkérdőjelező pozíciók is.

»»» Alkotók: Absentology (Horváth Márk &Lovász Ádám), Center for Genomic Gastronomy, Marie Caye & Arvid Jense, Fuzzy (Gedeon Tekla & Sebastian Gschanes), Thomas P. Grogan (Tuda Syuda Collective), Arne Hendriks, Hódi Csilla, Lakner Antal, NEOZOON, Gerard Ortín Castellví, Masha Ru, Szabó Eszter Ágnes; Thieu Custers, 2050+ and -orama
»»» Kurátor: BÜRO imaginaire (Szalipszki Judit és Tüdős Anna)

A kiállítás látogatása ingyenes. Bejárat a Kőfaragó utca 13. felől. Nyitva csütörtöktől vasárnapig 14:00 – 18:00 között.

Nyitó- és a záróhétvége:
április 23. – 14:00 – 20:00
április 24, 25. – 12:00 – 19:00
május 29, 30. – 14:00 – 19:00

A kiállítás ideje alatt a járványügyi helyzetre való tekintettel nem szervezünk élő rendezvényeket, minden program online lesz elérhető. A kiállítás látogatásához az OFF honlapján lehet regisztrálni, az ehhez szükséges link az egyes programok oldalain hamarosan elérhető lesz. A kiállítótérben a hatályos jogszabályok betartásával egyszerre csak limitált létszámú látogatható lehet jelen, maszk viselése kötelező.

Támogatók: Summa Artium Kultúratámogató Magánalap, Goethe Intézet, Francia Intézet, Cervantes Intézet, Olasz Kultúrintézet, Koreai Kulturális Központ, Osztrák Kulturális Fórum, C3
Partnerek: Felelős Gasztrohős, Igor Metropol, Levegő Munkacsoport, Culinary Institute of Europe, Zöld Kapcsolat Egyesület
Kapcsolat:
A projekt az OFF-Biennálé Budapest 2021 keretében jött létre.
—-
Hozzáféréssel kapcsolatos információk:

A kiállítás a földszinten található, a kiállítótérhez nem vezet lépcső. A kiállítótér mindkét ajtószárnyát kinyitva az ajtó szélessége 151 cm.
A kiállításban nem használunk erős fényhatásokat. A kiállítás keretében bemutatott videók közül a NEOZOON kollektíva „A szívhez a gyomron át vezet az út” című videójában néhány másodperc idejére villódzó, stroboszkopikus hatást idéző képi elemek jelennek meg.
Az infomediátor a látogatók kérésére tud állítani a hangzó művek hangerején.
Egyes videókat ülve lehet végignézni, az infomediátor a látogatók kérésére tud széket biztosítani a további művek befogadásához.
A kiállításban lévő installációknak lehet illata, de ezek nem töltik be az egész teret, csak az installáció közvetlen környezetében érezhetőek.
A kiállításban látható angol nyelvű videók magyar nyelven feliratozva kerülnek bemutatásra.
A járványügyi szabályozások miatt a mosdót a látogatók a helyszínen nem használhatják.
A kiállítótér a 4-es metró akadálymentesített, lifttel ellátott Rákóczi téri megállójától 300 méterre, a 4-6-os alacsonypadlós villamos Rákóczi téri, kerekesszékkel megközelíthető megállójától pedig 250 méterre található. A kiállítótér környékén található járdákkal és kereszteződésekkel kapcsolatos tájékozódáshoz ajánljuk a Route4U applikációt.
A kiállítótér közvetlen közelében, a Kőfaragó utcában a köztéri parkolás megengedett.
Ha a kiállítás hozzáférhetőségével kapcsolatban további kérdésük merülne fel, a email címen tudunk további felvilágosítást adni a lehetőségekről.