Minima Muralia

Filmbemutató

2022. június 11. 18.00
MKE Epreskert (Budapest VI. Kmety György utca)

Az MKE150 évfordulós eseménysorozat részeként készülő film a Magyar Képzőművészeti Főiskola Murális szakjának történetéből az 1981/82-es tanév időszakát mutatja be: a mesterképzés részeként újraindult kurzusra és hallgatóira (Bálint Ádám, Böröcz András, Csikós Tibor, Gábor Áron, Nemesi Tivadar, Révész László László, Roskó Gábor, Váncsa Ildikó), valamint oktatóira (Klimó Károly, Balikó Gyula) koncentrál, egyúttal felvillantja a murális képzés későbbi történetét Kicsiny Balázs és Nemes Csaba, a korszak murális megbízásainak, beruházásainak jellemzőit pedig Csavarga Rózsa belsőépítész elbeszélésén keresztül.

A szak alapelvei közé tartozott, hogy minden hallgatónak megvalósult alkotása szülessen, s ne csupán tervek formájában jöjjenek létre művek. Az eredetileg három éves képzés ennek a szakot újra életrehívó, megszervező évfolyamnak az esetében egyetlen évre redukálódott: az intézmény korabeli vezetése először erőteljes támogatásában részesítette a szak indulását, majd épp olyan váratlanul, az évfolyam összes hallgatójának egy-egy jeles kiosztása után, felszámolta a kurzust.

A film ennek a történetnek a felgöngyölítésére törekszik és a képzés megfogalmazott célkitűzéseit, és az ott folyó oktatási gyakorlat formáit, a szak létrehozásának intézményen belüli és kívüli körülményeit, a korszak művészeti tendenciáihoz és közösségeihez – különösen az INDIGO csoporthoz –, valamint a késő Kádár-kor murális művészeti gyakorlatához fűződő kapcsolatát vizsgálja, miközben bemutatja a szak hallgatóinak munkáit, különösen a Karolina úti Ortopédiai Klinikára készült, azóta elpusztult alkotásokat.

A művészek személyes archívumából származó anyagok, egyetemi dokumentumok, fotográfiák, korabeli mozgóképes felvételek, valamint az egykori résztvevőkkel, hallgatókkal készült interjúk az MKE intézménytörténetének ezt a kevéssé ismert szegmensét járják körül. A film egyúttal a 2021-ben elhunyt Révész László Lászlónak is emléket állít, aki a műhely meghatározó tagja volt.

Rendező: Hevesi Nándor
Operatőr: Bognár Benedek
Vágó, szerkesztő: Kohut Péter
Zene: Hevesi Nándor, Jávorka Ádám, Kiss Árpád, Vereb Szabolcs, Velsz Kristóf
Riporter, szerkesztő, kutató, a projekt kurátora: Balázs Kata
Producer: Lázár Eszter