Nem nagy truváj

Technológiai kísérletek az előadóművészeti tervezésben

2021. 09. 27. – 10. 10.
Margitszigeti Palackozó

Kiállító művészek:
Árvai György, Balázs Juli, Bányai Tamás, Bartha Máté, Benedek Mari, Bérczi Zsófia, Bobor Ági, Boros Lőrinc, Csík-Kovács Zoltán, Diák István, Egyed Zoltán, Hajdu Gáspár, Halák László András, Horesnyi Máté, Huszár Dániel, Irina Moscu, Juhász András, Kálmán Eszter, Karcis Gábor, Keresztes Gábor, Klimo Péter, Korai Zsolt, Kovács Dorottya, Lévai Zsófi, LIMELIGHT, Lődi Áron, Maruscsák Dávid, Mezei Ildikó, Nagy Fruzsina, Nagy Gergő, Papp Gábor, Rancz András, Szatmári Bendegúz, Samu Bence, Sárosi Anita, Szirtes Attlia, Szűcs Edit, Taskovics Éva, Tihanyi Ildi, Válics Péter, Varga Viktor, Varga Vince, Vicsek Viktor, XORXOR, Zeke Edit, Zérczi Attila, a Győri Nemzeti Színház technikus műhelye és a Magyar Képzőművészeti Egyetem Látványtervező szakos hallgatói

A “Nem nagy truváj” című kiállítás célja, hogy bemutassa a hazai előadóművészeti tervezés innovatív törekvéseit. Olyan előadóművészeti tervezők és szakemberek munkáit mutatja be, akik a maguk területén innovatív módon ötvözik a klasszikus értelemben vett művészeti diszciplínák és a modern technika adta lehetőségeket, mint a hang-, fény-, és videotechnika, a 3D virtualitás és más, a vizuális kifejezés eszköztárához kapcsolódó elemek.

A néző nincs mindig tisztában azzal, hogy mennyi jól szervezett, közös munka zajlik egy-egy színházi előadás vagy koncert hátterében, és el sem tudja képzelni, mekkora “truváj” egy-egy projekt létrehozása. A cím azt a berögződött, színházhoz kapcsolódó poros attitűdöt idézi, amit a kiállítás megdönteni, legalábbis formálni szeretne.
A “Nem nagy truváj” nemcsak a kulisszák, de az innovatív folyamatok mögé is bevilágít, bizonyos tekintetben bepillantást nyújt az előadóművészetek jövőjébe.

Ezen felül a tárlat fel kívánja hívni a figyelmet a különböző művészeti ágak és a kreatív ipar közti együttműködés fontosságára. A teljesség igénye nélkül olyan elkészült látványelemek, makettek, jelmezek, installációk, illetve színházban még nem használt technológiák jelennek meg, amelyek újítóan hatnak a színházi látvány formai megfogalmazására.

A kiállítással egy új kiállítási helyszín, a Margitszigeti Palackozó is debütál, egy gyönyörűen felújított, belülről eddig nem láthatott bauhaus épületben.

A kiállítás a Budapesti Őszi Fesztivál keretében, a Budapest Branddel együttműködésben valósul meg.

A kiállítást szeptember 26-án 16 órakor megnyitja: Závada Péter
Megtekinthető: szeptember 27-október 10-ig
hétfőtől péntekig: 15:00-20:00
szombaton és vasárnap: 11:00-19:00

szervezők: OISTAT Magyar Központ, Magyar Színháztechnikai Szövetség
főszervezők: Balázs Juli, Egyed Zoltán, Nagy Fruzsina
kurátor: Czvetkó Fruzsina
grafikus: Visnyai Zoltán

A kiállítás megközelítése:
A Margit hídon a villamosról leszállva, fél perc sétával elérhető a 26-os busz megállója. A busszal a Hajós Alfréd uszodáig kell utazni, mellette található a Palackozó. A sziget bejáratától 10 percnyi sétával is eljuthatunk a helyszínre.

A járványhelyzetre való tekintettel megköszönjük, ha viselsz orrot és szájat eltakaró maszkot a kiállítás területén. A belépés ingyenes.