OFF – documenta fifteen

Randomroutines: Jelzavaró állomás, 2022

 

2022. júniusában nyílik a documenta fifteen, a nemzetközi művészeti színtér kiemelkedő jelentőségű, ötévente, a németországi Kasselben megrendezésre kerülő eseménye, amelynek kurátorai, a ruangrupa művészcsoport meghívta az OFF-Biennálét, hogy részt vegyen a documenta fifteent alakító lumbung-csapatban.

Az OFF két projektet mutat be Kasselban, mindkettő hosszú távú és egyszerre képviseli a szervezet saját lokalitását valamint kapcsolódik számos másikhoz. A documentás részvételhez kapcsolódik még az Egy lapon – nyitott szerkesztőség angol nyelvű kiadványa.

A Lesz még egyszer ünnep a világon című csoportos kiállítás az OFF-Biennálé Budapest és a European Roma Institute of Arts and Culture (ERIAC) közös, hosszú távú művészeti projektje, a RomaMoMA keretében az európai kontinens első publikus múzeumépületében, a Fridericianumban látható. A helyszín szimbolikus: egyszerre világít rá a roma művészet intézményi reprezentációjának hiányára és annak szükségességére, hogy a roma identitás komplexitása és más identitásokkal való kapcsolata a jelenleginél szélesebb teret, szabadabb lehetőségeket kapjon.

A Fridericianumban működik a documenta fifteen 100 napja alatt a Fridskul: egy közösségi iskola, amely a közös élmények, tapasztalatok és tudások megosztásának helyszíne – olyanoké, amelyek az akadémiai gyakorlatban nem, vagy csak marginálisan jelennek meg. Számos, a nemzetállami narratívába nem illeszkedő történet kap itt hangot, nyer teret, a roma művészet így nem egy domináns „nemzeti” kultúra mellett, hanem szabad és öntudatos praxisok kontextusában jelenik meg.

Lesz még egyszer ünnep a világon
 
2022. június 18. – szeptember 25.
Fridericianum (Kassel, Friedrichsplatz 18.)

Kiállító művészek: Daniel BAKER, BALÁZS János, Robert GABRIS, Sead KAZANXHIU, Damian LE BAS, Małgorzata MIRGA-TAS, Omara (OLÁH Mara), PÉLI Tamás, Selma SELMAN, Ceija STOJKA

Társkurátorok: Daniel BAKER, Ethel BROOKS, JUNGHAUS Tímea, Miguel Ángel VARGAS
Kurátorok: SOMOGYI Hajnalka, SZAKÁCS Eszter, SZÉKELY Katalin (OFF-Biennálé Budapest)
Együttműködő partner: ERIAC (European Roma Institute for Arts and Culture)

Tanácsadók: GYÖRGY Eszter, KÓCZÉ Angéla / CEU Romani Studies, SZÁSZ Anna Lujza, SZÜCS Teri

Közreműködött az East Europe Biennial Alliance.

Omara: Mert nem tudok úszni – 72 évesen, 2008-2017

 

Selma Selman Presidential Speech Until We Are Worth More Than Gold című performanszát a júniusi megnyitó napok alatt két alkalommal, 17-én és 18-án 15:00 órától mutatja be a Fridericianum főbejáratának lépcsőin.

Preview az OFF-Biennálé szervezésében: június 16. 14:00, Fridericianum, 1. emelet, rotunda

A Fridericianumtól kis sétára, a Fulda partján található Ahoi csónakház a másik helyszínünk, itt látható az OFF-játszótér, Milennehák és miértnék címmel, ami egyszerre merít az építkezések inspiratív káoszából, a megelevenedett álmokból és a játszóterek szabályokat teremtő és azokat áthágó világából. Kaleidoszkópszerű tér ez, ahol a játék és az álmodás a valóság legfőbb alakítói, képessé téve mindannyiunkat arra, hogy lebontsunk és újraalkossunk szabályokat és újra megtapasztaljuk a játék teremtő erejét.

Eva Koťátková: Ábrándozó munkaállomás, 2022

 

Játszani prímán lehet a talált anyagokkal, funkciójukat vesztett tárgyakkal, új esélyt kap a törmelék és ezáltal újként tekinthetünk saját lehetőségeinkre, határainkra és álmainkra is. A játék a jövő felé irányul, miközben feldolgozza a múltat, így mindenütt honos: ahol szabadság van, ott táplálja azt, ahol nincs, ott megteremti.

Kokesch Ádám: Cím nélkül (lakókocsi), 2022

 

Milennehák és miértnék: OFF-játszótér

2022. június 18. – szeptember 25.
Bootsverleih Ahoi (Kassel, a Blücherstraße 20. és 22. között)

Részt vevő művészek: Architecture Uncomfortable Workshop / GHYCZY Emil Dénes & SZEDERKÉNYI Lukács, KOKESCH Ádám, Eva KOŤÁTKOVÁ, NÉMETH Ilona, Randomroutines / KASZÁS Tamás & KRISTÓF Krisztián, Recetas Urbanas

Kurátorok: ERŐSS Nikolett, LÁZÁR Eszter, SZALAI Borbála, SZÉKELY Katalin (OFF-Biennálé Budapest)

Preview az OFF-Biennálé szervezésében: június 16. 16:00, Ahoi csónakház

Az Egy lapon projekt – nyitott szerkesztőségi platform keretében megvalósuló, a documenta fifteen alkalmából megjelenő angol nyelvű kiadvány célja, hogy az OFF-Biennále működését meghatározó két fontos hívószó: a függetlenség és a kollektivitás lokális jellegzetességeit térképezze fel kötetlen hangvételben, személyes és önreflexív beszámolók formájában.

Egy lapon – nyitott szerkesztőség

Szerkesztők: KÁLMÁN Rita, PÁLDI Lívia, Katarina ŠEVIĆ

Szerzők: BOGYÓ Virág, BÖRÖCZ Judit – PÁLINKÁS Bence György, BUKA Virág Ilona, CSIKÓS Marina – GYÖRGY Eszter – SZÁSZ Anna Lujza – SZŰCS Teri, DÉZSI Fruzsina, DÚLL Andrea, ERDŐDI Katalin – PÓCSIK Andrea – BERECZ Diána, JORDÁN Ferenc, KÁLLAY Eszter, KISSPÁL Szabolcs, KÖVES Alexandra, LŐDI Virág, NAGY Gergely, SZALIPSZKI Judit – TÜDŐS Anna, Technologie und das Unheimliche (T+U), SZAKÁCS Eszter, SZATHMÁRY Eörs, SZÉKELY Katalin, xtro realm, ZSOLDOS Anna

Egy lapon, 2022

 

Az OFF-Biennálé Budapest részvétele a documentán az Ammodo és a Goethe-Institut nagyvonalú támogatásával valósult meg. További támogatók: Acción Cultural Española; Christian AUTENGRUBER; BENCZE Péter; CONCORDE Értékpapír Zrt.; Czech Centre Berlin; DÉNES Andrea & BALÁZS Árpád; EINSPACH Fine Art & Photography; Everybody Needs Art és Longtermhandstand, Budapest; FARKAS Ádám; HORVÁTH Művészeti Alapítvány; Hunt Kastner Gallery, Prága; Kisterem, Budapest; Meyer Riegger, Berlin; NOSZEK Péter; PŐCZE Attila; RESZEGI Judit; Slovak Arts Council; Slovak Institute Berlin; SPENGLER Katalin & SOMLÓI Zsolt; STREITMANN Norbert; TÓTH Csaba; White Night Slovakia

További információ: https://offbiennale.hu/documenta-fifteen/