Performing 89.

A Jelen Intézetének kiállítása

2023 szeptember 8. – október 22.
FABER (Splaiul Peneș Curcanul 4-5, Temesvár)

Megnyitó: 2023. szeptember 7, 18:00

Művészek: Apsolutno, Beöthy Balázs, Nikola Džafo, Miomir Grujić Fleka, FIA Art Group, Teodor Graur, El-Hassan Róza, Big Hope, Iosif Király, Led Art, Kis Varsó, Dan Mihălțianu, Saša Marković Mikrob, Nemes Csaba, Vesna Pavlović, Lia Perjovschi, Dan Perjovschi, Škart, subREAL, Újlak, Sorin Vreme

Kurátor: Alina Șerban

2023. szeptember 7-én a Jelen Intézet megnyitja a Performing 89. A kiábrándultság állapotai című kiállítást, amely a kilencvenes évek néhány bonyolult történetszálát fonja össze, amelyek az 1989 után bekövetkezett politikai és társadalmi fordulatok fényében alakultak ki.

A Performing 89 az évtized örökségével foglalkozva, és a kutatást földrajzilag az olyan országok, mint Románia, Magyarország és Szerbia egyébként ellentétes történelmi útjaira korlátozva, nyomon követi ezeknek a különböző valóságoknak az egymást keresztező vonalait, amelyek eufóriát és dacot, veszteséget és átalakulást, háborút és demisztifikációt éltek át.

A keleti blokk régi politikai rendjének összeomlását követő átmeneti politikák sokkoló hullámai, a gazdasági instabilitás által generált látható paradox helyzetek, a reformokkal szembeni állami ellenállás és a kilencvenes éveket átszúró civil társadalmi tiltakozások az évtized művészeti gyakorlatában az elidegenedett és polifonikus valóságok azonnali kisajátítását követelték.

A Performing 89 a művészet és a társadalom közötti összetett kölcsönhatásokat és kapcsolatokat vizsgálja az 1990-es években, a művészek által vitára bocsátott legújabb átalakulások megrendítő történeteit, olyan médiumalapú műalkotások sokszínűségét bemutatva, amelyek visszatekintve a dokumentarista és a szubjektív művészeti vizsgálódás között helyezkednek el.