Personal Utopia

Katarina Balunova kiállítása

2021. 08. 13. – 09. 03.
Műtő (1111 Budapest, Kende utca 1.)

Megnyitó: 2021. 08. 12. 19.00

A kiállítás az utópia eszméjével foglalkozik, mint az építészet és a társadalom ideális formájának, a gyermekkori emlékeknek, a paradicsomi kertnek, a New Age-nek a keresése az ezoterikus megközelítések vagy összeesküvés-elméletek keverékeként. Az utópia a jelen kritikája közötti feszültségben rejlik, amikor a múltra hivatkozva keressük a jövőbeli megoldásokat. Az utópia eleve ambivalens, ellentmondást tartalmaz a tökéletességre való törekvés és a jelenlegi helyzet alternatívája között, ellentétben az emberi természet és az érzelmek valóságával.

Ahogy Zygmunt Bauman írja legújabb könyvében, a jelent megbélyegzi a retrotópia – a jövő iránti nosztalgia. „Öt évszázaddal azután, hogy Thomas More utópiát adott az emberiség millenniumi álmának a Paradicsomba való visszatérésről vagy a Paradicsom Földre hozásáról, egy kettős tagadás által létrehozott másik hegeli hármas most közeledik ciklusához. Miután az emberi boldogság kilátásai ellazultak, elszakadtak minden konkrét toposztól, privatizálták majd személyre szabták, most rajtuk a sor, hogy tagadják azt.

A retrotópia most kezd kialakulni, elutasítása, majd megújulása: az elképzelések egy elveszett / ellopott / elhagyott, de nem halott múltba kerülnek, ahelyett, hogy egy még meg nem született és ezáltal nem létező jövőhöz kötnék.”

Katarina Balunova nemzetközileg aktív szlovák képzőművész. Munkáit az utópia, személyes mitológia témái mentén hozza létre, múltat és jövőt egyaránt érintő kérdéseket vet fel. Installatív alkotási a költészet, festészet, videó és performansz műfaját is magukban foglalják.

Hazai és nemzetközi kiállításai széles skálán mozognak, Európától Amerikán át Ázsiáig közel 20 országban mutatták be műveit. 2013-ban a lengyelországi Modessque Painting Contest by New Era Art Foundation döntőjébe jutott. 2014-ben a NOlab Art Contest in Milan (Italy) döntőseként szerepelt majd elnyerte a Painting of the Year by VUB Foundation Bratislava díjat. 2015-ben beválogatták a hatodik Beijing International Art Biennáléra (National Art Museum of China). 2015/2017-es évben, jelölték a Bloom Award by Warsteiner, Cologne (Germany) és 2020-ban beválogatták a második Dafen Painting Biennáléra (Shenzhen, China).

www.katarinabalunova.com