Petrichor

2022. június 23. (csütörtök) 21.00
Palotai-sziget, Ártéri Parkerdő

A Petrichor egy kozmikus eseményhez, a napfordulóhoz kapcsolódó séta mely során performatív gesztusok és rejtőzködő nyomok jelölik ki az alámerülés útját.

Az alkotások a természeti környezetben fejtik ki hatásukat a kultúra és a természet, a technológia és a mágia, a homogenitás és a hibriditás dichotómijára reagálva – rákérdeznek ezen jellegek működésére egy, a kortárs képzőműveszettől idegen és a (mély) múltba visszarántó térben.

A művek mitopoétikus és geospekulatív szempontól reflektálnak e sokrétű helyzetre, míg a szürkülettől kezdődő esemény (kvázi kiállításmegnyitó) alkalmával a kiállítók és a befogadók együtt vesznek részt e – rituálissá váló – művészeti szakralitás napkeltéig tartó idejében.

Megóvva a természeti helyszínt, károkozás nélkül élik át aktív résztvevőként az év legrövidebb éjjelét: két világszint között egyensúlyozva.

Szervezők/Kurátorok:
Cserna Endre, Jeneses Ádám, Kovács Gyula A., Sztanó Zsuzsanna

Résztvevők:
ALAGYA (Bolla Szilvia, Lődi Áron), Béres Bíborka, Borsos Lőrinc, Cserna Endre, Donka Gergely, eden_jeneses, Kovács Gyula A., Kristóf Marcell, Mostoha Marcell, Páll Tamás, Petrányi Luca, Tóth Márton Emil, Szabó Nóra, Sztanó Zsuzsanna, WOFT (Bús Martina, Kophelyi Dániel)

Project833
A Project833 egy művészeti és közösségi kezdeményezés. Fókuszában tematikus alkotótelepek, workshopok és kiállítások állnak, amelyek fiatal kortárs művészek részvételével kerülnek megrendezésre. Működésünk a közös gondolkodás és az közösségi tudásátadás, tanulás köré szerveződik. A projektek fontos része a művészetközvetítés és az, hogy lehetőség teremtődjön a helyi közösségekkel az aktív párbeszédre.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap