Power 25

A Műértő magyar erősorrendje

A Műértő 2011-ben közölte első alkalommal a hazai művészeti színtér ötven legbefolyásosabbnak ítélt szereplőjének listáját, a Magyar Power 50-et. Kialakításában a legismertebb hasonló nemzetközi projekt, az ArtReview tavaly novemberben 19. alkalommal kiadott Power 100-as rangsorának készítésében alkalmazott gyakorlatot követték.

A járvány okozta kényszerű körülmények, a színtér megszokottól eltérő, erősen korlátozott működése okánebben az évben a listát 25 szereplőre csökkentették, és ezúttal nemcsak személyekre, hanem intézményekre is lehetett javaslatot tenni – különös tekintettel a vírushelyzettel számot vető, arra reagáló szakmai teljesítményekre.

A Magyar Power nem életműveket mér, hanem egy adott esztendő – jelen esetben a 2020-as év – szakmai teljesítményeit veszi figyelembe, és a színtérre gyakorolt hatás súlyát, nem pedig annak irányát, milyenségét értékeli. Ebben az évben 187 személyre érkezett szavazat; a sorrend az egyes zsűritagok listáján elért helyezéseknek megfelelő pontszámok egyszerű összeadásával alakult ki.