prekoncepció / manipuláció

Szentirmai Tamás és Vági János kiállítása

2022. november 10 – 2023. január 5.
PUCCS Contemporary Art [VIII. Budapest, Víg u. 22.]

Megnyitó: 2022. november 9., 18-20h

Belátás Projekt

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy tisztában vagyunk a világunkkal, kiismerjük magunkat, tudjuk mire számíthatunk, fel vagyunk készülve. Hasonlóan az ezen feltételezésekben megbúvó tévedéssel, a Víg utcában haladva is tévesen gondoljuk, hogy ismerjük a kirakatok mögötti tereket, hogy a portálok geometriájából meg tudjuk határozni a mögöttes tér kiterjedését, méretét, irányát. A PUCCS kirakatáig még működő prekoncepciónk itt már csapdába csal, a biztosnak hitt tudás a tér manipulációja folytán rögtön megkérdőjeleződik, a látvány az eddigi biztos világképünkre ütést mér. Prekoncepciónk, a külső manipuláció csapdába ejt.

Szentirmai Tamás (Budapest, 1977) építész, a debreceni egyetem Építészmérnöki Tanszékének vezetője. Külföldi tanulmányi tapasztalatai hatására már az egyetemi évei alatt elkezdett az építészet határterületeivel foglalkozni, művészeti projektekben részt venni. A tágan értelmezett építészeti tervezés mellett, azóta is foglalkozik képzőművészettel, építészeti fotózással, bútorkészítéssel.

Fő érdeklődési területe a tér érzékelésének, használatának kérdése, annak tudatossága, rutinszerűsége. Fontosnak tartja az alkotás közösségi jellegét, állandó alkotótársa Vági János.

Vági János (Marcali, 1978) építész, (író). Több, az építészet határterületén értelmezhető munkája a tér kiterjedésének vizsgálatával, az érzékelés és a tér-képzet viszonyával, az atmoszféra téralakító lehetőségeivel foglalkozik. Ezek a munkák térinstallációk, 1:1-es kísérleti modellek, olykor szimplán cselekvések a térben. A térrel való ilyesfajta ügyködés nyugodtan tekinthető törekvésnek, hogy valamiféle sajátos építészeti hangra találjon rá az ügyködő. Megszólalni persze egy dolog.

Kurátor: Pintér Gábor