Pulzusimpulzusok

Turcsány Villő térinstallációja

Trafó, Nagyterem (Budapest IX. Liliom u. 41.)
Az installáció látogatható: 2021. június 16-án 18.00-22.00, június 17-18-án 16.00-22.00 óráig

Alkotó: Turcsány Villő
Kurátor: German Kinga
Produkció-felelősök: Trafó Kortárs Művészetek Háza és MOME Budapest
Produkciós partner: Code and Soda, XORXOR
Vizuális identitás: Cosovan Attila

Együttműködők:
Mozgatási rendszer fejlesztés: Kovács Róbert / Hasso Plattner Institute, Potsdam
Generatív kép, munkatárs: XORXOR
Interaktív hangtechnika: Krasz Ádám / MOME Doktori Iskola
Technológiai konzulens: Szabó András / Code and Soda
Szoftveres fejlesztés: Horák György / Code and Soda
Látvány konzulens: Lódi Csaba
Kurátorasszisztens: Hamvai Kinga / MOME Doktori Iskola
Technikai produkciós asszisztens: Nagy Réka / MOME Média Intézet
Technikai munkatársak: Trafó, Alpintechnika Pro

Megnyitó esemény: 2021. június 16. 18:00
A megnyitóhoz kapcsolódó program: 19.00 – AV Talks & Walks a kiállítótérben, a kiállítás együttműködőinek és kurátorának részvételével. A tárlatsétát vezeti: Kovács Andrea, a Trafó AV Composers sorozatának szerkesztője.

Kapcsolódó keretprogramok:

2021. június 17. 18.00-19:30 Kerekasztal-beszélgetés: Interdiszciplináris alkotás, digitális térformálás, látogatói bevonódás és designkommunikáció a Pulzusimpulzusok fényében. Résztvevők: Turcsány Villő, German Kinga, Cosovan Attila, Fülöp József, Orosz Márton. Moderátor: Hamvai Kinga
Limitált nézőszám, regisztráció szükséges a címen.

2021. június 18. 18.00 és 20.00 Turcsány Villő és Bolcsó Bálint: Modulációk variációi – élő elektronikus improvizáció

H. Bergson szerint a test egy médium: „A test a fogadott és visszaadott mozgások átmeneti helye, a ránk ható dolgok és azon dolgok közötti kötőjel, amelyre mi hatunk. Egy szóval a szenzo-motorikus folyamatok helye.”

A járványhelyzet miatti kényszerleállás után végre bejárhatóak az átépített terek, ahol a belépőket egy olyan audiovizuális élmény fogadja, amely a konkrét, valós időben minden jelenlévő mozgása által tovább alakítható. Ezáltal megvalósul egyfajta „posztreprezentatív tér” (N. Sternfeld), ahol észrevétlenül válunk a játék részesévé és a történés szereplőivé. Turcsány Villő programozott képletei alapján ingaszobrai sajátos ritmusban mozognak a térben.

A téralkotás dramaturgiája lehetővé teszi, hogy biológiai és szellemi lényegünk absztrahált formákon keresztül láthatóvá váljon. Testünk pulzusszámai, a szisztolés és diasztolés lüktetések képezik az első „szólamot”. Egy szűk folyosó ösvényén haladva lépünk be a színháztér ingamozgások alkotta többszólamú rendszerébe, melyhez térbeli mozgásaink jelekké alakított ritmusa társul.

Egy hatalmas vásznon egyszerre válik láthatóvá az ingák adta impulzusok ritmusképlete és az egyéni mozgások pontként vagy vonalként megjelenő absztrakt és folyamatosan mozgó jelstruktúrája. A véletlen nézői jelenlét tehát a térben jeleket generál, amelyeket egy szoftver alapú rendszer szintetizál és „mozgóképpé” alakít.

A komponált hang és ritmus, a mozgások hőérzékelésen alapuló szenzoros rögzítése, valamint a vetítés-animáció élményteret hoznak létre: a kísérleti tereppé alakuló színháztér a meditáció – interakció – participáció közegébe fogadja be a látogatót.

I’m O.K.

German Kinga


A bemutató a MOME Doktori Iskola Multimédia DLA-programján Turcsány Villő mestermunka-fejlesztéséhez kapcsolódik.

A belépés minden programra ingyenes. A járványügyi rendelkezések értelmében a nézőszám korlátozott.