Rajk László: A tér tágassága

Könyvbemutató

2019. 11. 21.  (csütörtök) 18.00
CEU Auditórium (Budapest V. Nádor u. 15.)

Rajk Lászlóval 2009-ben készített életútinterjút Mink András – ennek egy 2019-es beszélgetéssel kibővített, szerkesztett változata jelenik meg a Tények és Tanúk sorozatban.

A kötetről és a gazdag életpályáról Kis János filozófussal, Rainer M. János történésszel, Sasvári Edit művészettörténésszel és Tarr Béla filmrendezővel Mink András beszélget a CEU Auditóriumában.

A könyvről:
Gazdag életpálya tárul elénk a második világháború utáni magyar történelem prizmáján keresztül. A kivégzett kommunista politikus fia neve elvesztése, az árvaház, az 56-os forradalom, majd a romániai száműzetés időszaka után fiatalon a rendszerkritikus művészeti formák iránt érdeklődő építész lesz. A 70-es években csatlakozik a formálódó demokratikus ellenzékhez; a hazai szamizdat egyik megteremtője, az SZDSZ politikusa, majd parlamenti képviselője, mindeközben pályáját sosem feladó, alkotó építész és látványtervező, akinek olyan munkák kötődnek a nevéhez, mint a budapesti Lehel Csarnok épülete, vagy a Megáll az idő, A londoni férfi és az Oscar-díjas Saul fia filmek látványtervei. Fotók és dokumentumok idézik meg a pálya személyes emlékeit, Rajk politikai és művészi tevékenységének fordulópontjait; az olvasást a történeti hátteret összefoglaló jegyzetanyag és annotált névmutató segíti.