Szemüvegeket felvenni…

Méhes Lóránt Zuzu kiállítása

2023. május 4. – június 2.
The Space (Budapest I. Hattyú utca 16. fszt. 4. – 53. csengő)

Megnyitó: 2023. 05. 03. (szerda) 18.00

Olaj/vászon
Méhes Lóránt a hazai hiperrealista festészet kiemelkedő, egyedi hangú képviselője. Az 1972-től festett képeinek kiindulópontjai, realisztikus alapmotívumai Zuzu életének kiragadott pillanataiból összeálló környezetek, amelyekben életének meghatározó személyei szerepelnek. A korábban fotókon rögzített pillanatok a festmények készítése során több szinten változnak meg. Eltűnnek az időkorlatok, a kompozíciókban megjelenített egyedi utalásokat jelentő motívumoknak köszönhetően. A kiállításon bemutatott egyik friss Zuzu festmény Modern festő leszek (gondoltam 16 éves koromban) című alkotás előképe 1973-ban készült.

Ludas Matyi sorozat
Az életmű legismertebb darabjai ezek az egyszerre érzékeny, virtuóz és markánsan karikaturisztkus rajzok. Méhes ezeket a színes rajzokat a napi életélmények inspirációjának hatására készíti. Nincs előzetesen elkészített terv, nem hordoznak primer jelentéstartalmú üzenetet. A létrejövő egyedi grafikai alkotásokat semmi nem köti össze, mégis összetartoznak. A művek kiegészítik egymást, mint egy nagy társaság.

Füst-fotó kísérletek – 2008 után
„Egyedül ültem otthon, kísérleteztem a fényelnyelő háttérrel, majd a megfelelő karakterű füst létrehozásával”. A Füst-sorozat fotóinak erős és karakteres rajzolatú füstjeleit Zuzu egyik füstölője adja. A most kiállított darabok mindegyike egyedi 1/1-es példányszámban készült digitális fotó print.