Szorult helyzet / Dire straits

Gerber Márton kiállítása

2022. 12. 01. – 12. 23
Tér-kép Galéria (Budapest I. Krisztina krt. 83-85)

Megnyitó: 2022. 11. 30. (szerda) 19 óra

Gerber Márton új kiállításának középpontjában egy közismert nyelvi kifejezés áll, mely az élet különböző nehézségei által meghatározott szituációra utal. A szókapcsolat jól mutatja az egzisztenciális problémák mindennapiságát, melyre a kiállítás anyaga is reagál. Ugyanakkor nem merül alá érzelmileg az adott helyzetek drámaiságában, hanem – sok esetben a humor eszközeivel élve – kellő távolságot tartva tesz megállapításokat.

Ebben segítségére van a kiállítás címének angol szabadfordítása is, melyről magyar nyelvterületen elsősorban egy brit rockegyüttesre asszociálhatunk, miközben a kifejezést jellemzően súlyos és komoly helyzetekkel, illetve a végszükség fogalmának jelentésével szokás egy lapon emlegetni.

Ez a perspektivikus látásmód ad lehetőséget az említett nehézségeket az élet derűsebb oldala felől tekinteni, nem elbagatellizálva azok jelentőségét. Sőt.

A művész a nyelv képi teremtő erejét, a verbalitás és vizualitás közötti rendkívül asszociatív, ám tökéletlen viszonyt használja fel a látogató és művész közötti kapcsolatteremtésre, ahogy megkísérli egyetlen szókapcsolat többféle vizuális újrafogalmazását.

Miközben a tárgyegyüttes minden eleme igyekszik bevonni a látogatót, gondolkodásra, részvételre késztetve bennünket, egyes művek kizárólag a befogadó konkrét cselekvése által válnak láthatóvá, érzékelhetővé. Teljes mértékben egyenragú résztvevőként tekintve ránk.

A kiállítás rendkívül sűrű, a munkák méretei és mennyisége miatt már a térbe lépve is egyfajta szorult helyzetet teremtenek, és ahogy minden szövegnek úgy a tárgyak pozícióinak, színeinek, és anyaguknak is egyaránt fontos szerepe van. A médiumukban és megformálásukban is meglepően sokszínű darabok között ez a szemléletmód teremt kohéziós erőt.