Titkosan kezdődött

Kirakatkiállítás

A kiállítás 2020. december 16. és január 15. között látható Budapest belvárosában, galériák, vendéglátóhelyek és színházak kirakataiban, az Astoria, a Kálvin tér és a Ráday utca sétaútvonalon.

Megnyitja Tillmann József, egyetemi tanár, filozófus (a megnyitó esemény a járványügyi korlátozások miatt nem valósulhat meg hagyományos módon, videó formájában lesz látható az esemény oldalán)

Kiállító művészek:
Adamkó Dávid, Igor és Ivan Buharov, Chilf Mária, Csapó Júlia, Domján Gábor, Fábián István, Farkas Regina, Gazsó Márta, Ibad Zuleykha, Iványi Helka, Kautzky Sára, Menesi Attila, Monhor Viktória, Nemes Csaba, Pálóczi Andrea, Pólya Zsombor, Puskás Melitta Flóra, Sarfenstein Ditta, Sárközi Mónika, Szabó Beáta, Szalai Miklós, Szalay Hanna, Szén András, Széphelyi Ágnes Tünde, Terdik Szilvia, Tonté Dominik, Turchányi Zsófia, Zakar Antal

A kiállítás kurátorai:
Keszegh Ágnes, Kopasz Éva, Laczai Veve, Teleki Emma, Urbantsok Tímea, Veres Réka

A közelmúltban Magyarországon több egyetemen is modellváltás zajlott le, amely folyamat és az egyetemeket fenntartó új alapítványok élére kinevezett kuratórium nem minden esetben garantálja az egyetem autonómiáját. A modellváltás ténye nem feltételezi az autonómia változását: az alapítványi forma akár az intézményi mozgástér növekedését is jelentheti. Alapvető célja lenne, hogy az egyetem az államháztartási törvényen kívülre kerüljön, például szabadabban vásárolhasson, ne csak közbeszerzéssel. Előnye lehetne, hogy ezzel a működési struktúrával az adott intézmény kutatási eredményeit könnyebben bele lehetne forgatni az alkalmazott fejlesztésekbe.

Ha körülnézünk a világban, látszik, hogy az igazán színvonalas egyetemek autonómok, egy ország számára pedig presztízskérdés, milyen teljesítményt nyújt a felsőoktatása. Azonban vitatható, mennyire tud egy ilyen intézmény számottevő tudományos, művészeti, oktatási eredményt elérni, amennyiben az új fenntartó túlzott mértékben összefolyik az egyetem belső döntéseivel és sérül az alkotmányba is foglalt érték, az egyetemi autonómia.

Ám mit is jelent ez a számtalanszor használt, ám ritkán tisztázott fogalom? Az Európai Egyetemek Szövetségének definíciója szerint nem beszélhetünk egyetemi autonómiáról, csak autonómiákról, hiszen egy intézmény lehet önálló szervezeti, pénzügyi, személyzeti és akadémiai szempontból. Az autonómia mértékét az előbb felsorolt négy tényező befolyásolja.

Titkosan kezdődött című kortárs képzőművészeti kirakat-kiállításunkkal az egyetemek modellváltásának, a művészet függetlenségének és a felsőoktatás szabadságának kérdéskörét járjuk körbe. A Magyar Képzőművészeti Egyetem független hallgatóiként októberben kiírtunk egy pályázatot, amely nyertes alkotásait eredetileg galériatérben, illetve vendéglátóhelyeken terveztük bemutatni. A járványügyi korlátozásokra való tekintettel új formát választottunk: létrehoztunk egy sétaútvonalat, amely mentén kirakatokban elhelyezett művészeti reflexiókkal találkozhat a befogadó.

Múzeum körút 5. – Fekete: Farkas Regina
Múzeum krt 35 – Múzeum antikvárium: Fábián István, Széphelyi Tünde Ágnes
Múzeum körút 39. – regikonyvek.hu: Gazsó Márta
Kálvin tér 4 – Aranypók: Iványi Helka, Pálóczi Andrea, Turchányi Zsófia
Ráday u. 1. – Pinceszínház: Zuleykha Ibad, Sárközi Mónika, Szalay Hanna
Ráday u. 7 – Beer to Go: Terdik Szilvia
Ráday u. 9 – Kispont : Nemes Csaba, Pólya Zsombor
Ráday u. 17. – Petruska étkezde: Monhor Viktória
Ráday u. 19 – IF Cafe Jazz Club: Domján Gábor, Szabó Beáta, Szén András
Ráday u. 31 – Manga Cowboy: Puskás Melitta Flóra
Ráday u. 32. – Studio K Színház: Chilf Mária, Szalay Miklós
Ráday u.47. – 2B Galéria: Csapó Júlia, Sarfenstein Ditta, Terdik Szilvia, Zakar Antal
Ráday u. 58. – Jedermann: Kautzky Sára,Tonté Dominik, Zakar Antal