Try not to laugh challenge #020

Ezer Ákos kiállítása

Megnyitó: 2020. október 16. 19:00
Artkartell projectspace (Budapest III. Szentendrei út 95.)

Az Artkartell projectspace nagy örömmel mutatja be a feltörekvő, fiatal festőművesz, Ezer Akos egyéni kiallítását. A Try not to laugh challenge #020 című anyag a legfrissebb festményeket és kerámia szobrokat mutatja be Ezer jellegzetesen groteszk, fejtetőre állított művészeti univerzumából.

Az egymásba gabalyodott fiúk láttán nehéz nem elmosolyodni, pedig ez csak a képek értelmezési mezejének egyik síkja. A groteszk, ifjúkori kempingek és kollégiumi szobák atmoszféráját megidéző jelenetek nem elbeszélő-jellegű képek, Ezer Ákos nem novellákhoz vagy filmekhez, hanem zenei vagy táncdarabokhoz hasonlítja őket.

Minden lehetséges eszközzel absztrahálja a nyilvánvaló tematikát, ezt szolgálják az ismétlődő mintázatok (fa erezet, a csíkos, kockás, kárómintás pólók), illetve a figurák kéktől a sárga tónusig modellált – Fernand Léger „kályhacső kubizmusát” idéző elemekből építkező – rózsaszín testrészei, amelyek a peremtől peremig kígyózó meanderként töltik ki a teljes képteret.

A figurák elvont, az alkotó világban elfoglalt helyével számot vető alteregók, akiknek vonásai (pl. a vörös nagy orr) olyan karakteresek, hogy senkivel se lehessen könnyen összetéveszteni őket. Az egyik napszemüvege mögé bújik, a másik hosszú rocker haját fésüli a szemébe, a harmadik egy „átlagos fickó” arcvonásait ölti fel.

Bármennyire is beszédes a humoros figurák szerencsétlenkedése a vásznon, inkább a tudatalatti suttogását kell figyelni, nem a bukdácsolásukat követő kirobbanó nevetést. Ugyanúgy a festmények, mint az egy-egy figura egyszerű gesztusára lecsupaszított kerámia mellszobrok esetében.

A színes faasztalon installált mázas büsztök vidáman produkálják magukat: az egyik lelkesen bontja ki a sörét félre se söpörve metálos loboncát, a másik – Elvis Presley imitátor – mentosos kólaként fröcsköli magából a füstöt, a harmadik, a ’80-as éveket idéző szőke fiú pedig egy apró zöld bogyót egyensúlyoz csücsörítő szájának trombitáján.

A Try not to laugh challenge #020 kiállítás festményeinek és kerámiáinak mélyén érzékeny, törékeny emberi lelkek bújnak meg, védekező álcaként húzva magukra a Benny Hill-filmek konzervkacagását.

A kiallitas megtekinthető (telefonos egyeztetéssel: +36 30 847 5178): 2020. október 30-ig


COVID PROTOKOLL

Az Artkartell projectspace fontosnak tartja az egészség megőrzését és a járványvédelmi protokoll betartását. Közös védelmünk érdekében a galéria épületének teljes területén kötelezővé tesszük az arcot és orrot egyidejűleg eltakaró maszk vagy kendő használatát. A COVID-szabályzás betartásának érdekében zárt téri megnyitó beszédet ezúttal nem tartunk, a kiállítótérben pedig egyszerre maximum 25 fő tartózkodhat az 1,5 méteres távtartás figyelembe vételével. Türelmes látogatóinkat mindeközben szeretettel várjuk a galéria előtti helyiségekben, illetve az épület előtti szabad levegőn.