T+U w/ Daniel Hüttler: Turanium & Kasia Fudakowski: Egy újabb este a palliatív fordulatról

performansz-előadások

2023. január 13. (péntek) 18:00
Trafóklub (Budapest IX. Liliom utca 41.)

Turanium

A performansz-előadás középpontjában a Kárpát-medence legjelentősebb geokulturális energiaforrása, a Turanium áll. A Marvel Univerzum Wakandájában bányászott vibrániumhoz hasonlóan a Turanium olyan spekulatív érc, mely hihetetlen mennyiségű kinetikus energia felszabadítására alkalmas. A folyamat alapja a magyar népesség és a magyar táj közöti pszichopolitikai konvergencia, miszerint a Turanium – mint értékes fémeket tartalmazó kőzet – képes tárolni és aztán tovább sugározni a történelmi traumák negatív vibrációját, illetve a sötét energiája megváltoztatja bizonyos ásványok kristályszerkezetét, miáltal további Turanium-telepek jönnek létre. De épp ez ennek a hungarikumnak a rejtélye, hiszen nem tudjuk, mi volt előbb, a névadó „turáni átok” vagy a Turanium mint betegségmédium.

A hungarofuturista performansz során a spekuklatív nemzeti fém dialektikáját próbáljuk színre vinni, azt a xenotranszformációs folyamatot, ahogy a méreg gyógyszerré, a depresszió revelációvá változik – és fordítva. Ebből a szempontból a Turanium a magyar trauma-monopólium legfontosabb nyersanyaga, mely intergalaktikus szinten képes a posztmagyar civilizációk technológiai fejlettségét és etnoszuicid érzületét biztosítani.

A Technologie und das Unheimliche (T+U) egy berlini és budapesti bázisú művészeti kollektíva. A T+U kiállítások, tematikus kiadványok és más, kapcsolódó projektek formájában oszcillál a művészeti kutatás, a posztdigitális kiadványok és para-akadémiai diskurzusok között. Érdeklődési körük széles spektrumon mozog, magában foglalva az acid ufológiát, a kelet-európai paranormalitást, a hátborzongató technológiákat, valamint az ember előtti és utáni létformákat.

http://www.technologieunddasunheimliche.com/
Külön köszönet: Borsos János

Egy újabb este a palliatív fordulatról

Kasia Fudakowski performansz-előadásának keretében a palliatív fordulat fogalmával, valamint a Palliatív Fordulatért Egyesület (Association for the Palliative Turn) az élethez és a halálhoz viszonyuló sajátos megközelítésével foglalkozik. A Palliatív Fordulatért Egyesület egy művészeket, designereket, klímakutatókat, palliatív szakembereket, kineziológusokat és humoristákat tömörítő kollektíva.

A 2020 óta működő egyesületet Olav Westphalen képzőművész alapította, akihez a palliatív fordulat fogalma is köthető. Az egyesület létrejötte arra az elterjedt feltételezésre reagál, hogy mi, emberek minden problémánkat meg tudjuk oldani, és megmenekülhetünk biztos sorsunk elől. A Palliatív Fordulatért Egyesület tevékenysége elsősorban a következő kérdés köré összpontosul: „Mi van akkor, ha saját életünk, vagy az éghajlati egyensúly feletti kontroll iránti vágy csak egy újabb tünete annak, ami mindezidáig rossz volt?” (Westphalen). A kollektíva a palliatív ellátás gyakorlatát művészeti modellként alkalmazva azt a kérdést veti fel, hogy a közelgő végességünk elfogadása nem jelentheti-e valójában az első lépést egy jobb élet felé.

Fudakowski érdeklődése a palliatív fordulat iránt abból fakad, hogy praxisában a határok komikus és rettenetes természetét egyaránt vizsgálja. Performansz-előadásának keretében különféle gondolatkísérletekkel vonja majd be a közönséget, bemutatja a Palliatív Fordulatért Egyesület tevékenységét, és mindannyiunk számára felteszi a kérdést: Hogyan szeretnél távozni ebből a világból?

A performansz-előadások nyelve angol. Az esemény ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk.