Vajda Lajos – A zsenialitás robbanása

Virtuális kiállítás

2021. 03. 14. 15.00
https://www.muzeumicentrum.hu/virtualis-kiallitasok/

Vajda Lajos (1908–1941) a hazai modern művészet kiemelkedő alakja, akinek javarészt az 1930-as években létrehozott páratlan és egyedi életműve elválaszthatatlan Szentendre városától. A Ferenczy Múzeumi Centrum összesen 110 művet (közöttük számos kétoldalas rajzot és festményt) őriz Vajda Lajostól, amely kollekció a Főiskolás évektől a rövidre szabott életút lezárását jelentő, 1940-ben készült nagy szénrajzokig reprezentálja a művész korszakait.

Szentendre belvárosában 1986-ban nyitotta meg kapuját a Vajda Múzeum, ahol évtizedeken keresztül állandó kiállítás emlékezett meg Vajda Lajos páratlan életművéről. Bár a Múzeum 2015-ben ideiglenesen bezárt, a Ferenczy Múzeumi Centrum 2018-ban megrendezte Vajda Lajos nagyszabású retrospektív kiállítását.

A 21. század új múzeumlátogatói szokásai új befogadói platformokat sürgetnek, ezért Vajda Lajos életműve 2021 márciusától virtuális kiállítás formájában lesz elérhető az interneten. Az FMC gyűjteményéből válogató kiállítás 50 alkotáson keresztül mutatja be Vajda Lajos munkásságát, számos leírással, kibővített képanyaggal és kortársak visszaemlékezéseinek felidézésével segítve azt, hogy a szélesebb nézőközönség jobban megismerje e különleges életművet. A virtuális kiállítás a Ferenczy Múzeumi Centrum honlapján érhető el.

Technika: Brand360.hu
Szöveg: Szabó Noémi (koncepció, műelemzések, leírások), György Gabriella (múzeumpedagógia)
Közreműködő munkatárs: Torma Tamás

A kiállításhoz készült tárlatvezetés itt tekinthető meg:
https://www.facebook.com/ferenczymuzeumicentrum/videos/1306772543022754

A virtuális tárlat az NKA támogatásával valósult meg.

* * *