Vajdasági alkotó generációk – Apa és fia, vol.1.

Fenyvesi Ottó író és Fenyvesi Áron művészettörténész, kurátor

Ludwig Lounge a Bosch+Bosch kiállításban
Vendég: Fenyvesi Ottó író és Fenyvesi Áron művészettörténész, kurátor

2019. november 9. (szombat) 16:00
Ludwig Múzeum (Budapest, Komor Marcell utca 1.)

A Ludwig Lounge programsorozat következő állomásán A Bosch+Bosch Csoport és a vajdasági neoavantgárd mozgalom című kiállításhoz kapcsolódóan két alkotó generációt, egy apa-fiú párost ismerhet meg a nagyközönség: Fenyvesi Ottó író és Fenyvesi Áron művészettörténész lesz a Ludwig Múzeum vendége
Moderátor: Valuska lászló (Könyvesblog)

Program

16.00–17.00
kurátori tárlatvezetés Szombathy Bálint képzőművésszel

17.00–18.30
pódiumbeszélgetés Fenyvesi Ottó íróval és Fenyvesi Áron művészettörténésszel
Moderál: Valuska László (Könyves Magazin)

Fenyvesi Ottó
Egyetemi tanulmányait az Újvidéki Egyetem Bölcsészkarán végezte. 1975-től 1983-ig tagja volt az újvidéki Új Symposion irodalmi-művészeti folyóirat szerkesztőségének, melyet 1983 májusában betiltottak. Közel tizenöt évig lemezlovas az Újvidéki Rádióban, 1987-től az irodalmi műsorok szerkesztője is volt. Az Újvidéki Televízióban újságíróként és rendezőasszisztensként tevékenykedett, sőt a Képes Ifjúság című hetilap rockzenei rovatát is szerkesztette.
1991 novemberében települt át Magyarországra, Veszprémbe, ahol különböző lapok, újságok és helyi tévéadók munkatársa és főszerkesztője volt. 2000-től a Veszprémben megjelenő VÁR UCCA MŰHELY irodalmi-művészeti folyóirat alapító főszerkesztője. 2002 óta a Magyar Tudományos Akadémia észak-dunántúli regionális központjában dolgozik, mint szervezőtitkár. Verseket és esszéket ír, amelyeket német, francia, angol, olasz, holland, lengyel, szerb és horvát nyelvre is lefordítottak. Délszláv nyelvekből és angolból fordít.. Szubkultúrák kutatásával foglalkozik, a Nyugat-magyarországi Egyetemen megvédett diplomamunkájának témája a graffiti volt. 2015-ben költői és írói munkásságáért József Attila-díjat kapott.

Fenyvesi Áron
Az ELTE BTK művészettörténet-esztétika szakán szerzett diplomát. Tagja, majd titkára volt a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületnek, 2009-2010 között Kállai Ernő művészettörténészi-műkritikusi ösztöndíjban részesült, kutatási területe a modernista utópiák a fiatal magyar kortárs képzőművészetben volt. 2009-ben jelölték a fiatal kurátoroknak szóló Lorenzo Bonaldi Díjra. Számos hazai és külföldi kiállítást jegyez kurátorként, többek között a budapesti Trafó Galériában, az acb Galériában, a gráci Künstlerhausban, a berlini Plan B Galériában, a zágrábi Kortárs Művészeti Múzeumban, a budapesti Ernst Múzeumban és a Paksi Képtárban. 2011 és 2018 között a Trafó Galériát igazgatta, 2018 októbere óta az acb Galéria  főkurátora. 2009 és 2018 között az Esterházy Művészeti Díj zsűritagja, valamint 2013-2014-ben a szlovák Oskar Cepan Díj zsűrielnöke volt. Magyar művészeti folyóiratok mellett több írását is publikálták külföldön, többek között a londoni ArtReview-ban.