III. Országos Rajztriennálé – Salgótarján

határidődeadline: 2016. augusztus 20.

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Magyar Grafikusművészek Szövetsége, A Magyar Grafikáért Alapítvány támogatásával a Dornyay Béla Múzeum megrendezi a
III. Országos Rajztriennálét
Salgótarjánban, a Dornyay Béla Múzeumban.
2016. november 19. – 2017. február 4.

1982-től intézményünk biennálé rendszerben rendezte meg országos begyűjtésű, kiemelkedő jelentőségű, hagyománnyá váló egyedi rajz kiállítását. 2010-ben első ízben nyitottuk meg – még Nógrádi Történeti Múzeum néven – az Országos Rajztriennálét. 2013. január 1-től intézményünk a Dornyay Béla Múzeum nevet viseli, de továbbra is változatlan céllal hívjuk meg a rajzművészet képviselőit, hogy ismét bemutatkozhassanak a nagyközönség előtt. Összehasonlítási alkalmat kívánunk teremteni valamennyi irányzatnak, tendenciának, a kortárs grafikusművészek egyedi rajz területét művelő alkotóinak, bemutatva e művészeti ág sokoldalú fejlődését.

Rajznak tekintünk, minden olyan egyedi, nem sokszorosított képzőművészeti alkotást, amely nyomhagyó anyaggal készült, és uralkodó eleme a vonal.

Önálló rajzi gondolkodásban fogant műveket várunk, más műfajok előkészületi és műhelyrajzait nem kívánjuk bemutatni.

Nevezhető az utóbbi három évben készült három rajz, névvel, lakcímmel, műcímmel, mérettel ellátva (a zsűrinek jogában áll a sorozatokat megbontani). A művek állagának megóvása érdekében kérjük a rajzokat paszpartuban, illetve lehetőség szerint a műhöz illő keretben beadni.
Ezek mérete 50×70, 60×80 vagy 70×100 cm-es legyen. Kérjük, hogy a keretezett grafikák mérete ne haladja meg a 110×100 cm-t, a későbbi biztonságos szállítást figyelembe véve. Törékeny, sérülékeny műveket nem veszünk át.

Kérjük, hogy kiállításra szánt alkotásairól digitális képet küldjön, maximum 5 megabyte méretben (a szerző, cím, évszám, méret és technika megjelölésével), 2016. augusztus 20-ig (éjjel 12 óráig) a e-mail címre. Kérjük kitöltve a mellékelt jelentkezési lapot is csatolni. A jelentkezési lapot, amennyiben postai úton kapták meg, kérjük kitöltve beszkennelni és a képekkel együtt PDF formátumban a megadott fenti e-mail címre megküldeni, vagy javasoljuk a képeket elküldeni digitalizálva és a kitöltött jelentkezési lapot postázni a múzeum címére. Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy egy levél maximum 5 megabyte lehet, több képet érdemes több e-mailben elküldeni.

Az alkotások válogató zsűrije az Önök által intézményünk részére megküldött digitális képek alapján történik.

A kiállításra szakértő válogató zsűri által javasolt műveket a továbbiakban is a megszokott begyűjtő helyeken Budapest – Budapest Galéria Kiállítóháza, Miskolc – Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum, Eger – Dobó István Vármúzeum, Salgótarján – Dornyay Béla Múzeum vesszük át – az előzőekben ismertetett feltételeket figyelembe véve – egy későbbiekben meghatározott szeptemberi időpontban, a zsűri eredményéről küldött értesítésnek megfelelően.

A III. Országos Rajztriennálé ünnepélyes megnyitóját 2016. november 19-én (szombaton) tartjuk a Dornyay Béla Múzeumban, 3100 Salgótarján, Múzeum tér 2.

A megnyitó pontos időpontjáról értesítést küldünk.
Az ünnepségen Salgótarján Megyei Jogú Város nagydíja mellett – korábbi országos kiállításainkhoz hasonlóan – számos szakmai, intézményi és önkormányzati díj átadására kerül sor, melyek odaítéléséről szakmai zsűri dönt.

További információk: , illetve a jelentkezési lap elérhető a Dornyay Béla Múzeum honlapján: www.dornyaymuzeum.hu