† Rétfalvi Sándor

80 éves korában elhunyt Rétfalvi Sándor Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész, professor emiritus, Pécs díszpolgára, a villányi nemzetközi szobrász alkotótelep alapítója.

1959 és 1964 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola szobrászat szakán végezte tanulmányait, mesterei Somogyi József, Szabó Iván és Pátzay Pál voltak.

1968 és 1974 között a pécsi Művészeti Szakközépiskola művészeti igazgatói posztját töltötte be. 1967-ben egyik megalapítója és szervezője volt a villányi nemzetközi szobrász-alkotótelepnek.

1982-től 1995-ig tanszékvezető volt a Janus Pannonius Tudományegyetem rajztanszékén, 1988-tól ugyanott tanszékvezető docenssé nevezték ki az általa megszervezett egyetemi szintű rajz- és vizuális szakemberképzési, 1991-től egyetemi tanárként dolgozott.

1990-ben a Pécsi Képzőművészeti Mesteriskola egyik alapítója, 1993-tól a fémszobrászat szakirányának vezetője. 2000-től a Janus Pannonius Tudományegyetem Művészeti Kar szobrász tanszékvezető egyetemi tanára volt, 2011-től professor emiritus.

Római ösztöndíjasként tanulta Amerigo Tot oldalán a viaszveszejtéses bronzöntés technikáját, ezt jelenleg is műveli munkája mellett. A pécsi művészeti közélet egyik meghatározó egyéniségeként volt ismert.

Művészetének egyik meghatározó jegye mesterének, Somogyi Józsefnek expresszív realista stílusa. Művészetében jelentős szerepet játszott a természet iránti vonzalom is, ezt antropomorf „tájszobrain” lehet felfedezni. Érmék készítésével is rendszeresen foglalkozott.