A Dot.To.Dot vendége Farid Rakun (documenta 2022)

A Dot.To.Dot új, nemzetközi kurátori vizitorprogram az OFF-Biennálé és az IMPEX együttműködésében. Első vendége Farid Rakun, a ruangrupa egyik tagja.

A Dot.To.Dot néven induló kurátori vizitorprogram a hazai művészeti közeg nemzetközi kapcsolatépítésére fókuszál. Évente 4-5, izgalmas szakmai háttérrel rendelkező kurátor és kritikus meghívását tervezzük, hogy személyre szabott műteremlátogatásokon és találkozókon ismerkedhessenek meg a magyar szcéna szereplőivel. A szélesebb nyilvánosság számára pedig előadásokat szervezünk, ahol a meghívott vendégeink saját tevékenységükről és az őket foglalkoztató témákról beszélnek. Egyoldalú prezentációk helyett párbeszéden alapuló kapcsolatok létrejöttéhez szeretnénk hozzájárulni, ezért elsősorban olyan szakembereket tervezünk megkeresni, akik a saját közegüket érintő társadalmi-politikai adottságok miatt szintén kihívásokkal teli pályán mozognak.

Farid Rakun az indonéz ruangrupa művészcsoport egyik tagja, akik a 2022-es kasseli documenta kurátorai lesznek. Rakun a ruangrupa alapításának okait fogja bemutatni annak a politikai átalakulásnak a tükrében, mely az indonéz szigetországban ment végbe a 90-es évek végén. Továbbá betekintést nyújt a ruangrupa egyik központi kutatási területébe, a közösség és az összetartozás fogalmának specifikus, indonéz értelmezésébe és gyakorlatába is. Innen tovább lépve Rakun arról az izgalmas témáról is beszél, hogy mindezt milyen módon tervezik átemelni és bemutatni az elkövetkező évek egyik legfontosabb kortársművészeti nemzetközi eseményén, a documentán.

Időpont: 2019. október 24. (csütörtök), 18.00
Helyszín: Centrális Galéria (Budapest V. Arany János u. 32.)

Farid Rakun az Universitas Indonesia és a Cranbrook Academy of Art-on szerzett építész diplomát. Majd a ruangrupa művészcsoporthoz csatlakozva kutatóként, szerkesztőként, különböző képzési programok koordinátoraként, majd kurátorként tevékenykedett. Jelenleg a ruangrupa következő nemzetközi projektjének művészeti vezetőjeként készíti elő a Documenta 15-öt (Kassel, 2022).

A ruangrupa (szójáték, amit leginkább művészeti térként lehet magyarra fordítani). Az indonéz művészcsoportot 2000-ben alapította egy csapat egyetemista, akik a jakartai művészeti egyetemen ismerkedtek meg nem sokkal az autokrata Suharto-rezsim bukása után. A “reformasi”, azaz a reformok koraként ismert időszak a rendszerváltás utáni évekhez hasonlóan termékenyen hatott alulról szerveződő, alternatív művészeti és társadalmi kezdeményezések létrejöttére. A ruangrupa a kritikai gondolkodás és közösségi művészeti együttműködések tereként indult Jakartában, ahol különböző művészeti programokkal, fesztiválokkal és szolgáltatásokkal hamarosan az egyik legfontosabb non-profit művészeti szervezetté váltak. A szervezet mára egy interdiszciplinális csapattá alakult, ahol többek között építészek, társadalomtudósok és politológusok a kortárs városi lét és a közösség fogalmának különböző aspektusait kutatják. Kortárs művészeti tevékenységük mellett egy kutatóintézetet, rádióadót, könyvtárat, könyvkiadót, felnőtt- és gyerekképzéseket működtetnek.

További információ a ruangrupáról és a documentás terveikről: http://ruru.ruangrupa.org/
https://www.theartnewspaper.com/news/documenta-names-indonesian-artists-cooperative-ruangrupa-to-lead-15th-edition
https://frieze.com/article/what-indonesian-curators-ruangrupa-learned-agrarian-tradition