Art unboxed – megbontjuk a rendet 6

Beszélgetés Gyenis Tiborral és Szolnoki Józseffel

2021. 02. 26. (péntek) 17.00
https://www.facebook.com/events/136352824946957

Ezúttal a Modem két, rendszeresen visszatérő művészével találkozhatunk, akik a művészeti központ nyitása óta számos tárlaton és Modem-projektben vettek részt, sőt nagyobb önálló kiállításon mutatkoztak be. 2018-ban mindketten a Debreceni Nemzetközi Művésztelep tagjaként a bevésődés fogalmát járták körül a Modem égisze alatt. A hazai kortárs vizuális művészeti élet meghatározó, ugyanakkor egyedi látással rendelkező alkotói.

Gyenis Tibor különös érzékiségű köznapi anyagokkal, mitológiai átiratokkal, a mindennapi élettevékenység előállította képhelyzetekkel foglalkozik, döntően fotográfiai műveiben, ahol biológiai folyamatok valós és fikciós képekbe ágyazása, elemi antropológiai vagy zoológiai fogalmak logikai továbbfejlesztése révén hoz létre újabb képi és téri helyzeteket.

Szolnoki József az identitás-konstrukció folyamatait, a hatalom és fogyasztói társadalom szimbólumait vizsgálja, a gyorsan és sokszor drámaian változó történelmi körülmények között, különböző léptékekben a társadalmi fikció, a tudományos kutatás és a humor eszközeivel. Olyan hibrid kortárs művészeti módszerekkel tematizálnak fontos társadalmi-történeti kérdéseket, problémákat, amelyekben szorosan összekapcsolódik a (tudományos) kutatás, a (művészeti) feldolgozás/reflexió és a poétikus szintézis.

Február 26-án, pénteken 17 órától egy-egy alkotásukat, de főként életüket és munkásságukat próbáljuk meg kicsomagolni némi személyes mondandóval kiegészítve, a szigorúan szakmai témákat is megelőzve. A beszélgetőpartner ezen a héten Süli-Zakar Szabolcs és Don Tamás, a Modem kurátorai, a program pedig a Modem facebook oldalán mindenki számára követhető.