Crosstalk Videoművészeti Fesztivál 7.

Hivatalos megnyitó
2014. 09. 24, szerda 20:00
Tesla (1075 Budapest, Kazinczy u. 21.)

20:00 – 22:00 Tripoteca Psychedelic Film & Art Festival pres. Metaphysical Matters » Szürrealista és absztrakt vizuálok a tudat és a valóságérzékelés és tágításra.

22:30 Modeo & Eerie AV show » Az aszimmetrikus zenei struktúrák és a köré épülő absztrakt képi valóság együtt teremtik meg a káoszból Modeo mély és sötét univerzumát. Az általa megfestett világ kétségtelenül kívánja a vizuális interpretációt, melyre a hasonlóan gondolkodó vizuális művész, Eerie vállalkozik egy erre az alkalomra készülő közös előadás keretében.

3. emelet / videóinstallációk
Ion: A mozgóképeken az agyban található, nem neuronális glia sejtek (asztrociták) aktivitását lehet nyomon követni a sejten belüli kálciumion koncentráció változásának detektálásával. A kálciumion érzékelésére fluoreszcens festéket alkalmaznak. A felvillanások reprezentálják a kálciumion koncentráció növekedését, ezáltal az asztrocita aktiválódását. Az installációban minden egyes felvillanás megszólaltat egy-egy szintetizált hangot is. Készítő: Kiss László, tanácsadó Kékesi Orsolya.
Sputnik: Peter Aerschmann apokaliptikus csendélete harminc korábbi videójának felhasználásával. Kurátor Patrick Urwyler.

Crosstalk 7 ↗ Nyílt felhívás 2014
2014.09.25, csütörtök 19:00
Higgs Mező (1051 Budapest, Hercegprímás u. 11.)

A fesztivál nyílt pályázati rendszere garantálja, hogy: a, földrajzi tartózkodási helytől, b, hivatalos képesítéstől, c, a művészvilág elismerésétől, d, témamegkötéstől függetlenül küldjenek be digitális mozgóképpel foglalkozó alkotók az utóbbi 3 évben készült rövid, maximum 15 perces videómunkákat. Idén 28 országból 107 pályázat érkezett be, amelyeket egy 3 fős zsűri {Allan Siegel – médiaművész, MKE Intermédia Tanszék oktatója; Gyenge Zsolt – filmkritikus, filmteoretikus, a MOME oktatója és Német Szilvi – kurátor, kritikus, Crosstalk Fesztivál projektvezetője} válogatott. A Higgs Mezőben az előző fesztiválkiadások gyakorlatától eltérően egy alkalommal vetítjük le a válogatást. A programon közönségdíjas videót is választunk, illetve egy független 2. zsűri szakmai díjat is oszt.

Crosstalk 7 ↗ A forradalom adásba kerül
2014.09.26, péntek 19:00
videóvetítés, Szabadság tér

„Nincs a világon még egy dolog, ami olyannyira láthatatlan lenne, mint egy emlékmű”, vélekedett egykor Robert Musil, nem sejtve, hogy a millenium fordultával világszerte fognak sugározni egy televíziós közvetítés kedvéért megrendezett szobordöntést (a bagdadi Szaddam Hussein-szobor eltávolításáról van szó, mint egy győztes háborút szimbolizáló médiaesemény pro Amerika). De nem kell ilyen messzire mennünk, hogy lássuk, a köztéri kő/fém emlékek nemhogy nem láthatatlanok, egyenesen az utcai politizálás legprovokálóbb térelemei. A „Leninfall”-ként elhíresült jelenség Ukrajnában tavaly tél óta több száz ex-szovjet emlékművet tett a népharag áldozatává, de a személy jelenlétét megidéző szobormások vuduzása hazai viszonyok között sem ismeretlen cselekmény.

A szoborbotrányok a közösségi emlékezet politika visszaéléseinek látványos állapotjelzői, amelyek révén a felülről oktrojált történelemkép és értékrendszer ütközik – sokszor szó szerinti, fizikális értelemben – a kisebbség máshogy gondolkodásával. Az élő adás és az amatőr videózás következtében megváltozott médiaviszonyok között a térhasználat gyakorlatának az új nyilvánossággal és a globális nézettséggel, valamint ezek visszásságával is számolnia kell.

A videóválogatás a média hírarchívumaiból és művészvideókból ad mintákat arra, mit kezdjünk a múlt bebetonozott rekvizitumaival és a részvételi kultúra az erőszakon kívül milyen más, alternatív formákban nyilvánulhat meg. A program az Eleven Emlékművel együttműködésben valósul meg.

Crosstalk 7 ↗ Nincs hangsúly. X generáció
2014.09.27., szombat 18:00
Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltató (1072 Budapest, Klauzál tér 14.)

According to Marc Prensky, we are a society of digital natives and digital immigrants. Digital natives are the new generation of kids and teenagers for whom the digital language of computers and the Internet is the father tongue. While, their parents, elderly relatives and teachers are mostly digital immigrants who are working hard on getting a visa to the brave new digital and tech world but it’s a complicated, time-consuming, multiple step process. Even after entering the digital environment, they are facing serious problems in adapting to the new circumstances – as they are in a new continent without possessing the language skills required to successfully pursue their most basic goals. Unlike digital natives who have no difficulties in navigating themselves in and around the virtual corridors of the www. Albeit the efforts of digital immigrant to imbibe the local dialect, they will still carry their accent as a heavy burden that is threatening to reveal their origins in any moment. As Prensky writes, ‘the <digital immigrant accent> can be seen in such things as turning to the Internet for information second rather than first, or in reading the manual for a program rather than assuming that the program itself will teach us to use it.’

Crosstalk 7 ↗ Piszkos projektorok
2014.09.27. szombat, 21:00
RSVP az -ra a címért

Crosstalk 7 ↗ Vaporwave : minden, ami szilárd, elolvad a levegőben
2014.09.28. vasárnap, 18:00
Kontra Klub (1094 Budapest, Liliom u. 41.)
prezenter: Kálmán Attila {zenei újságíró, szociológus}, Miklósvölgyi Zsolt {szerkesztő, kritikus}
Megvan az a stílusuniverzum, amiben minden ultramarin {leglátványosabban a fejszőrzet}, játszi delfinek vagy korai 3D-s megoldásokat idéző piramisok forognak az x tengely körül a képernyőn és elúszhatsz a lakatlan szigetek utópikus boldogságkereső mámorában a track-eket hallgatva? Na ez a seapunk. Aztán nemsokára, miután a mainstream is felszippantotta, pl. Rihanna „kishableányszerű” fellépése, illetve, hogy könnyű webpoénként a New York Times is lecikkezte/lecikizte, maradt is meg lett is belőle valami más, a slimepunk, amiben már tényleg minden zöld, de már a 2012-es maja 2yk-tól és a biorettenettől, meg atomkatasztrófától, ami inkább a végéről nézi a történelmet. Az est folyamán nemcsak arra vállalkozunk, hogy vetítsük az irányzat legszemetgyönyörködtetőbb példányaiból, hanem meg is szövegezzük az egész vaporwave jelenséget mint esztétikai, zenei, kritikai problémát. Ha már elgondolkodtál azon, mit keres a digitális környezetedben ennyi római szobor, ’90-es évekbeli géppark, ennyi bomlás, neonszín, felaprított és beidézett klasszikus, rács és esetlegesség, kultúrtörténeti kontextusba tesszük ezt a poszt-net irányzatot, aztán jöhetnek a frenetikus képsorok és a zenés videók.

Videóművek: Greg Barth, The Rodina, Ulbert Ádám, Noviki Studio, KinoPravda, Danila, Takeshi Murata, Mark Pieterson, Twerkuleze, Macintosh PRO és mások
AV show: Alley Catss
Videoinstalláció: Syncnoise w. Mark Fridvalszki

http://crosstalk.wix.com/video
http://crosstalkbudapest.tumblr.com/