Demonstratív építészet

Keszthely 1981 – Rajk László, Nagy Bálint és Konrád György emlékére

2023. 09. 23. – 11. 30.
Art Department (Budapest, VI. Paulay Ede utca 19. I. emelet)

Megnyitó: 2023. szeptember 22. (péntek) 18.00
Megnyitja Geskó Judit művészettörténész

1981-ben öt fiatal építész, Ekler Dezső, Gyarmathy Katalin, Nagy Bálint, Pikler Katalin és Rajk László rendhagyó módon reagált az Építésügyi és Városfejlesztési Minisztérium és Keszthely város tanácsa által meghirdetett, Keszthely városközpontjának rehabilitálására ötleteket váró országos pályázatára.

„Tisztelt Kollégánk! Közös játékra hívjuk, mellyel egy nem létező építészeti műfaj újrateremtése a célunk: az utca építészetéé.” – írták a felkérőlevélben, amivel 75 kollégát szólítottak meg és hívtak közös munkára, az építészhallgatóktól a legidősebb generációig. A fő szabály: az országos építési szabályzat nem kötelező, helyette a „belpályázat” kiírói mint önjelölt hatóság által kitalált és megadott építési szabályzat szerint kell tervezni.

A nagyon is komolyan vett, az építészet mellett a tervezésbe szociológiai szempontokat is beemelő akcióként – Konrád György író városszociológusként interjúzott a résztvevőkkel – felfogott kollektív munka felvállalta a kritikus pozíciót, tudatosan elrugaszkodott a pályázati kiírás kívánalmaitól, a bíráló bizottság ennek megfelelően értetlenül fogadta.

Az alkotócsapat az összeállt anyag nyilvános prezentálására, kommunikálására és megvitatására is nagy figyelmet fordított. Az itthoni kiállítások és publikációk után a csúcspont 1983 tavaszán a franciaországi Lille-ben felépített totális installáció volt: a teljes anyagot vizuálisan egységbe öntő, „összerajzolt” feldolgozás megalkotásához további önkénteseket (és nem csak építészeket!) vontak be, így az összesen 120 alkotó közös munkájának eredménye.

Kapcsolódó program:
Szeptember 28-án, csütörtökön 18.00 órakor beszélgetős tárlatvezetés: Őry Júlia kurátor vendége lesz Gábor Danyi irodalomtörténész, műfordító, akinek „Az írógép és az utazótáska. Szamizdat irodalom a kádárizmus alatt (1956-1986)” című munkája hamarosan megjelenik könyv formában is.

A kiállítás látogatható pénteki és szombati napokon, délután 15.00 – 18.00 között.