Ébredés / Az önkifejezés és a társadalmi engedetlenség finom eszközei

Vizuális ünnep és előadássorozat

FERi (1084 Budapest Német utca 6.)

Melike Futtu (TR), Mendreczky Karina (HU), Laura Ociepa (PL), Emma Sjövall (SE), Śomi Śniegocka (PL), Szabó Veronika (HU)

Kurátor: Patrycja Rup (PL)

A Százszorszépek című film egy óda a női szabadságról, ifjúságról, örömrôl és a kötöttségek megtagadásáról, az engedetlenségről. Věra Chytilová cseh új hullámos filmkészítő rendezte 1966-ban. Karizmatikus és felejthetetlen szereplői, I. Mária és II. Mária új stratégiákat keresnek a valóság szûk kereteinek átalakításához. Ösztöneiket és kreativitásukat sikeresen használják egy erős és megbízható női együttműködés modelljének bemutatására. A két lány könnyen megtalálja az utat és nem habozik átejteni az elnyomó rendszer képviselőit.

Annak ellenére, hogy a filmet több mint fél évszázada mutatták be először, szimbolikája még mindig tökéletes eszköztárként működik a női engedelmesség megtagadásához. Az Ébredés koncepciója e stratégiákból fejlődött ki, és instrukciókat nyújt számunkra a nemzetközi művészek társadalmi és politikai érzékenységének szűrőjén keresztül. A „finom eszközök” rendelkezésre állnak az okos, bátor és kreatív stratégiákhoz, amelyek által a nők engedetlensége megnyilvánulhat és amelyek erősítik együttműködésüket, s egyúttal biztonságos teret teremtenek a szabad ötletek kicserélődéséhez és megbeszéléséhez.

A megnyitó alkalmával és a rendezvény ideje alatt a nézőknek lehetőségük nyílik felfedezni Mendreczky Karina képzőművész installációját, amely a programokkal és előadásokkal teli napokat szcenírozza. Az installációs projekt magában foglalja a művész elmúlt két évben alkotott sorozatait, és közvetíti a Százszorszépek szellemiségét. Mendreczky fényt és árnyékot használva ideiglenes fiktív tájakat hoz létre; gyakran gyermekkori emlékekre utal, ezáltal álomszerű légkört teremt. A napi sajtóban talált cikkek gyűjteménye a galériát egy képzeletbeli házzá változtatja, ahol látogató az alkotó saját múltidézésével, emlékeivel és ki nem mondott vágyaival találkozik. Az installáció videó dokumentációval bővül minden előadás után, és további műtárgyak is előkerülnek majd kiegészítésképpen az épp aktuális előadásokhoz kapcsolódóan.

A performanszok és workshopok a projekt alapvető részét képezik. A közönség részvételével interaktív találkozások jönnek létre: a performanszok célja az együttműködés elindítása, a tapasztalatcsere és időnként a szabad véleménynyilvánítás szokatlan rituáléinak is teret adnak. A művész szerepe itt nem csak egy darab bemutatása a steril galériában, hanem épp ennek ellenkezője.

Az előadóművészek arra törekednek, hogy kapcsolatba lépjenek a közönséggel, így a részvétel érzésének biztonságát és komfortját teremtik meg. Meg szeretnénk gyógyítani egy szimbolikus galériahelyet, ahol semmit sem szabad megérinteni, és a látogatók várhatóan csendben maradnak, senki sem nevet, énekel és beszélget. Végső célunk a tradicionális művész-néző kapcsolat áthidalása, ennek meghaladása. Mivel szándékosan és szó szerint át akarjuk lépni a galéria küszöbét, kapcsolatba szeretnénk lépni a női kreatív művészek és aktivisták helyi hálózatával, valamint fel kell fedeznünk a figyelmen kívül hagyott, elhanyagolt szomszédos köztereket is.

Ébredés – Programok:

2019. szeptember 4, 17:00 – Vernissage

Nyitó beszéd és beszélgetés
Śomi Śniegocka (PL) – álom 234972
harmadik alkalommal született újjá a Mars holdjának egyik kráterében
Rituális előadás. Mozgás, szólam, hang, videó.
Minden ébredés haldoklik, minden ébredés egy újjászületés.

Azt álmodtam, hogy felébredtem.
Laura Ociepa (PL) – édesgyökér / Illat-installáció, rituálé, cukorka a vendégeknek
Keserűen vonakodom az édesgyökér ízétől.
Ez egyike azoknak a növényeknek, amelyeket az emberek vagy szeretnek vagy gyűlölnek.
Az édesgyökér azonban a szeretet és a szenvedély növénye, amelyet maga Vénusz ural.
Elméletileg kontrollál, gyakorlatilag megemeli a vérnyomást.
Vegyél be egy darab cukorkát és próbáld lenyelni.
A cukorka lecsúszik, antibakteriálisan hat, így szavaidat kedvesen meggyőzővé teszi.

Levélváltás „Nő és Nő között”
A megnyitón meginvitáljuk a közönséget a Nő és Nő közötti együttműködésre, levélváltással. Ez egy nyitott program a látogatók számára, akik művészek által készített borítékokat vehetnek fel és felfedezhetik ezek egyedi tartalmát. Ezen privát üzenetek hagyományos levél, kép, rajz vagy a kis tárgy formájában öltenek testet – alapvetően olyan üzeneteket tartalmaznak, amelyeket fontosnak tartunk megosztani más nőkkel. A borítékok elérhetőek lesznek a megnyitó rendezvénytől kezdve, és a látogatók is hozhatnak magunkkal erre az alkalomra saját készítésű leveleket, és a galériában hagyhatják üzeneteiket.

2019. szeptember 5, 17:00

Laura Ociepa (PL), Patrycja Rup (PL) – DIY zine workshop – regisztráció szükséges
A Zine műhely az „Ébredés” projekt egyik interaktív programja, ahol a látogatók nemcsak megnézhetik a galériában bemutatott alkotásokat, hanem aktív közreműködőkké és alkotókká válhatnak ötleteik által, amelyek kézzel készített, szürrealista hangvételű zine formájában látnak majd napvilágot.

Śomi Śniegocka (PL) – Szürreális városi drift – regisztráció szükséges
2019. szeptember 5, 16:00
2019. szeptember 7, 16:00

Śomit megihlette a városi forgatag sodródásának avantgárd stratégiája (Guy Debord: „dérive”).
Bekötött szemmel tartott sétái már néhány éve elérhetőek különböző helyszíneken és hangkörnyezetben.
A általa vezetett vak séták varázslatos, szürrealisztikus élményt nyújtanak az álmodozáshoz.
A performatív „driftek” – amelyek 1:1 arányú tapasztalatokon alapulnak vendég és vándor, illetve vezető és előadóművész között – a költészet, a mesemondás, az improvizáció és a mély hallgatás jegyében zajlanak.

2019. szeptember 6, 21:00
Éjszakai drift csoportosan – regisztráció szükséges
A művész egy egyedülálló éjszakai programot is biztosít vándorolók csoportjával.

2019. szeptember 8, 16:00

Melike Futtu (TR) – Politikai Színházi Műhely: „Színtér az elnyomott furcsa és női test felhatalmazásának praxisához, nyilvános térben” Rákóczi tér – nyílt rendezvény
A műhely arra összpontosít, hogy hogyan lehet lebontani azokat a bináris ellentéteket, amelyek a nemi és szexuális identitásunkat jelölik, a módszer színházi környezetben való gyakorlása révén. Annak szemléltetése érdekében, hogy hogyan lehet az elnyomottak színháza az emancipáció praxisa, tükrözni fogjuk az ezen a téren szerzett tapasztalatainkat, mint „spektrum” színészek, a fórum színház kontextusában, valamint a fizikai színház és a képszínház technikáinak összefüggéseiben.

2019. szeptember 14, 16:00 – Finissage

Emma Fuchs Sjovall (SE) – Városi akupunktúra / esemény a Rákóczi téren – nyílt rendezvény Emma Fuchs Sjovall svéd művész legújabb munkájában a városi akupunktúra stratégiáit fogja alkalmazni. Célja, hogy teret hozzon létre a helyi közösség számára, ahol a képviselők találkozhatnak és együtt elfogyaszthatják kerületük kulturális kifejeződéseit művészet, történelem és építészet formájában. A művész Józsefváros kerületére és annak kizsákmányolt lakosainak viharos hírhedt múltjára is utal – a szexuális munkavállalókra. Emma terápiás csoportos élményre invitálja a helyi közösséget – lépjünk tovább a múlton, hogy meggyógyítsuk a város „testét”.

A városi programokra és a zine műhelybe történő regisztrációhoz kérjük, küldj egy e-mailt a neveddel (vezetéknévvel együtt) a következő címre: