Egy automatizált jelen allegóriái

Vladan Joler kiállítása

2021. 04. 23 – 05. 30
Óbudai Gázgyár – Elektromos Központ / Graphisoft Park (1031 Budapest, Gázgyár u.)

A levegő páratartalma, ahogy a légnyomás is, hat a felhők képződésére, akár az időjárásról, akár az információs technológia infrastruktúrájáról beszélünk. Előbbi esetén a kapcsolat közvetlen, míg utóbbinál a megfoghatatlan felhőt fenntartó, nagyon is kézzelfogható hálózat csak részben függ a földi viszonyoktól, például a klímától.

A teljes bolygót átszövő digitális gyökérzet hajtásai a földrajzi beágyazottságtól nem független, ugyanakkor nem a newtoni abszolút tér által meghatározott politikai és szociális dimenziót határoznak meg, aminek közvetlen megjelenítése elképzelhetetlen.

Vladan Joler kutatásra és metafora-képzésre épülő munkái a digitális infrastruktúrát és annak láthatatlan összefüggéseit könnyen áttekinthető vizuális nyelv segítségével térképezik fel.

Joler esetenként egy adott terület szakértőjével együttműködésben hozza létre átfogó infografikáit, például a  mesterséges intelligencia anatómiája, a neurális hálózatok szerkezete, vagy a megfigyelés kapitalizmusának társadalmi és politikai vonatkozásai kapcsán.

Interdiszciplináris módszertanában többek között az adatbányászat, a térképészet, az oknyomozó újságírás, az adatvizualizáció és a kritikai design eszközei keverednek.

Az információs technológia hálózatos kiépítésének előfeltétele az iparosodás és az elektromos áram elterjedése volt. A volt Óbudai Gázgyár elektromos központja nem csak a kiállítás helyszínéül szolgál, hanem az automatizáció gyökereinek mementója is egyben.

Kurátor: Nolasco-Rózsás Lívia
Asszisztens: Viski Noémi

Nyitvatartás:
Csütörtök-Péntek: 14.00 – 19.00
Szombat: 11.00 – 18.00
Vasárnap: 11.00 – 16.00

A kiállítás az Igor Metropol és az OFF Biennálé Budapest 2021 együttműködésében valósul meg az Óbudai Gázgyárban. Nem akadálymentes helyszín.