Fridvalszki Márk: Szellemek találkozása

Kurátori tárlatvezetés

2022. augusztus 28. (vasárnap) 17:00
Szentendrei Képtár (Szentendre, Fő tér 2-5.)

Muladi Brigitta kurátor tárlatvezetése Fridvalszki Márk Szellemek találkozása c. kiállításán.

Zemlényi-Kovács Barnabás, a művésszel évek óta együttműködő teoretikus interpretációjában Fridvalszki Márk alkotói módszere egyfajta „archeo-futurológia”, az elveszett jövők, modernista víziók szónikus és vizuális maradványainak következetes feltárása egy jövő utáni, időtlen korban. Kollázs-szerűen építkező alkotói gyakorlata a késő modernizmus formakészletéből, a kora 90-es évek szubkultúráiból és ezek utópikus pillanatainak szellemiségéből merítkező erőket kívánja aktiválni.

Jelen kiállításon a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményében kiemelt helyet elfoglaló, a tér falain megjelenő Barcsay Jenő, Deim Pál, Gy. Molnár István, Korniss Dezső, Vajda Júlia inspiráló művészi magatartása, már toposszá, ikonikussá vált kozmikus képi motívumai közvetetten idéződnek meg Fridvalszki munkáiban.

A Képtárban a művész legutóbb készült festményei, a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményéből válogatott munkák, és egy, a múzeummal közösen készített szitanyomat sorozat kerül bemutatásra, a Fridvalszki személyes védjegyévé vált murális alkotások és hanginstalláció társaságában.

A kiállítás 2022. július 31. – szeptember 18., csütörtöktől vasárnapig 10-18 óra között látogatható.