Hotel Tangó

Csoportos kiállítás a Teleki térről mint társadalmi metaforáról

2024. június 5 – 22.
Budapest VIII. Teleki László tér 16.

Vernissage: 2024. június 5. szerda 18.00
19.00-21.00 Eril Fjord szelektál zenéket

Kiállító művészek: BÁNKUTI András, BARAKONYI Szabolcs, FICSÓR Zsolt, GÁLDI VINKÓ Andi, GERBER Pál, JUHÁSZ Villő, KŐSZEGI Edit – SZUHAY Péter, Nemmivoltunk Crew, PRESSBURGER György – NAGY Zsolt, VELLEDITS Éva, YMY

kurátor: OLTAI Kata

A HOTEL TANGÓ egy kulturális hely ötlete volt, három évvel ezelőtt kerestem teret egy olyan projektnek, amely erős gyökeret ver oda ahonnan beszél, olyan kulturális projekteket hoz létre, amely nem kizárólag tárgyának kezeli környezetét és alanyait, hanem elmozdul abba az irányba, hogy hangot találjon egy sor szereplő, szempont, amely kimaradt a kánonból vagy nem kap helyet intézményi feldolgozásokban. A helyet nem sikerült kibérelni több mint két év alatt sem, ez a kiállítás egy búcsú a vállalástól és az elkezdett munkától.

A tér és környékének a története lehetőséget ad, hogy megszólaltassuk a városszélit, a vándorlót, a melóst, az underdogot, a másodkezit, az informálist, a kitaszítottat, a kiutáltat, a rafináltat, a nem-magyart, nem fehéret, a nem-férfit, az opponálót, a pitiánert, az abszurdot, a hétköznapit. Nemzetközileg az elitkultutrális figyelem és felelősség egyértelműen elmozdult ebbe az irányba, új eszközöket és megközelítéseket használva.

A kiállítás anyaga azokból a fotográfiai anyagokból áll, amelyet az elmúlt két évben konzekvensen és tematikusan készítettünk több fotóssal a környéken, több történeti fotóanyag és dokumentumfilm is helyet kap és egy része azoknak a kortárs művészeknek, akiknek a munkáit és attitűdjét, érzékenységét az évek alatt forgattuk volna, most tökéletes hangsúlyokat ütnek be bizonyos helyekre.

A TANGÓ projekt célja a főváros egyik leggazdagabb helytörténettel rendelkező, ám kihasználatlan terén, Budapest kulturális identitását megérteni segítő kutatás és párbeszéd elindítása volt, az ittlakók és az ide látogatók segítségével. Egyik felén van működő lakászsinagóga, a Teleki Téri Imaház, másik felén a Masjid Al-Huda, muszlim mecset. Ahogy korábban, most is változatos etnikai, vallási, társadalmi hátterű lakói és használói vannak. Itt vezetett kávémérést André kertész édesanyja, Kertész Lipótné, és volt itt BM Garázs, de az 1956-os események egyik fontos helyszíne is volt a Teleki. Közel kétszáz évig vásártér, munkaerő, limlom és élelmiszer cserélt gazdát.

A Teleki tér a Belvárostól lélektanilag távol, fizikailag azonban nagyon közel, a VIII. kerületben elhelyezkedő hatalmas és sok szempontból szimbolikus “be-nem-lakott” tér. 2010-es évektől, több fokozatban felújították a közterületet, az itt álló csarnokot és a parkot. 2014-ben az Újirány vezetésével egy fontos közösségi tervezésen esett át, azonban a város szövetébe nem sikerült bekötni.

A TANGÓ projekt egy komplex, társadalomtudományos indíttatású kulturális projekt, amely sokféle megközelítést ötvöz: egyrészt a helytörténetnek a mainstream által kevésbé kutatott részét közelíti meg, pótolva a múlt gyűjtésében, feldolgozásában és bemutatásában tapasztalható hiányosságokat. Másrészt pótolni igyekszik a vizuális reprezentáció hiányosságait, árnyalva, lebontva Józsefváros egészére jellemző masszív sztereotípiákat. Az érdeklődés és problémafelvetés marad: hogyan lehet kulturális gyakorlatokkal a társadalmi megértést segíteni.

A Teleki tér és környéke lehetőséget ad a TANGÓ projekt és a megvalósuló kiállítás keretében Budapest kulturális öröksége egy jelentős és nagyrészt ismeretlen dimenziójának bemutatására. A kiállítást egy volt box klub évek óta üres helyiségeiben installáljuk, minden szegletét kihasználva.