Institus

kortárs folklór művészet

2021.10.01 – 22.
Valéria (1044 Budapest Zsilip utca 9.)

Megnyitó:* 2021.10.01. 18:00

Kiállító művészek:
Balog József, Csom Árpád, Gorcsakovszki Ferenc, Oláh Mara (Omara)

A művészettörténet hivatalos irányzatai mellett, azokkal párhuzamosan, mindig is fejlődtek naiv kulturális tendenciák, azonban csak a 19. századtól kíséri őket megkülönböztetett figyelem.

Az avantgárdok a naiv alkotók első nagy támogatói, akik a kiüresedett európai kultúra megújulását látták bennük. (Ez a „felfedezés” elsősorban az Európán kívüli törzsi kultúrák ősi alkotásaira terjedt ki.)

Annak ellenére, hogy a népművészetben, illetve a naivak alkotásaiban sok a közös vonás, a népművészet jellegzetesen etnikai kötődésű, a naiv művészet pedig – ha hordoz is földrajzi, nemzeti, társadalmi sajátosságot –
jellegében nemzetközi.

A naiv művészet (újra)felfedezésének újabb hulláma az 50-es években vette kezdetét, amikor a naivok alkotásai bekerültek a múzeumok és művészeti galériák gyűjteményeibe és tereibe. Remek példája ennek a Bécs mellett található Museum Gugging, amely kifejezetten a naiv művészet bemutatására jött létre. Az intézmény a 70-es évek óta gyűjti, kutatja és kiállítások formájában mutatja be az art brut irányzatot – például Fritz Opitz, Alois Fischbach és August Walla műveit –, melyek nélkülözhetetlenek a 20. század kollektív művészetének megértéséhez.

Az Institus – kortárs folklór művészet című kiállítás diskurzust kíván teremteni, a jelenkori naivok komplex művészetéről, továbbá a “laikus” alkotók és műveikko rtárs képzőművészeti nyelvrendszerbe történő beépülésükről.

Kovács Kristóf (Sajnos Gergely),
helyszínelő

* A kiállítás a megnyitót követően előzetes egyeztetés után tekinthető meg.