New Art Studio

2024. június 18. 18:00 – 2024. július 6.
K11 Labor (Budapest, VII. Király utca 11.)

Megnyitó: 2024. június 17. (hétfő) 18:00
Köszöntőt mond Földi Eszter művészettörténész, a kiállítást megnyitja Mészáros Zsolt művészettörténész. A megnyitót vizuális installációval színesíti a let f(x).

A New Art Stúdió – egy bolt, egy ruha-műterem, Koppány Gizella, Kováts Nóra és Király Tamás együttműködésében 1980–1988 között működött a Petőfi Sándor utca 11. udvarában. A visszaemlékezések szerint „nagyon kicsi és zsúfolt” helyiség nem pusztán üzlet volt, hanem a budapesti underground egyik központja. Az alapítók kísérletező, avantgárd jellegű öltözékeit, kiegészítőit az alternatív művészeti és zenei szcéna szereplői viselték. A tervezőknek egyfajta „laboratórium” volt, ahol nem csak anyagokkal, formákkal kísérleteztek, hanem „élő kirakatot”, divatsétákat, divatperformanszokat is szerveztek.

A MOME Elméleti Intézet Design kurátori specializációjának év végi kiállítása kísérlet arra, hogy a fennmaradt interjúk, újságcikkek, archív fotók és a kollektív emlékezet segítségével rekonstruáljuk a New Art Stúdió történetét és szerepét a ‘80-as évek budapesti undergroundjában. A kiállítás a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Designelmélet mesterszakán indított képzés egyik kurzusának keretében valósult meg Földi Eszter vezetésével.

Koncepció és projektvezető: Földi Eszter
Arculat és grafika: Máté Dorottya, Váczy Zsófia
Kurátorok: Balázs Dávid, Fedics Laura, Lukács Lilla, Mihalkov György, Ottó Flóra, Patek Andrea, Sógor Abigél, Szentiványi-Székely Enikő, Tamás Cintia, Tomka Róza, Tóth-Meisels Bence, Ujfaluczki Aida, Vázsonyi Dóra, Vékony Anna
Installáció: Bató Dorottya, Bánáti Donatella, Kállai Csenge, László Fanni, Oltvai Ádám, Pasker Nóra