Nonhuman

Csoportos kiállítás

2020. 02. 21. – 03.06.
Art Salon Társalgó Galéria (Budapest II. Keleti Károly utca 22.)

Kiállító művészek: Eiter Tamás, Fusz Mátyás, Klájó Adrián, Kovács Tibor, Körei Sándor, Kuzma Eszter Júlia, Peternák Anna, Szécsényi-Nagy Loránd, Vadászi Zoltán, Újházi Adrienn

Kurátorok: Keresztury Dorka, Lak Róbert, Máté Zsófi

Megnyitó: 2020. február 21. (péntek) 19h
Hang: OOO

Gépesített hétköznapjaink és felmelegedő környezetünk egyre kevésbé engedi fenntartani a mindentől függetlenül cselekvő Ember képzetét. Miközben frekvencia-hálózatokkal, földalatti vezetékekkel és mikroműanyaggal behálózott élővilágunkról is csak különböző eszközök révén kaphatunk hírt. Ebben az összeköttetésben az Alkotó teremtőerejére alapozott Művészet is illúzióként lepleződik le. A kiállítás ebből a felismerésből indul ki.

Az itt bemutatott műtárgyak esetében az alkotófolyamat elsődleges célja nem az önkifejezés, vagy a külvilág puszta leképezése, hanem a különböző emberi és nem-emberi résztvevők tevékenységének az összehangolása. A művész kikerül a középpontból, már nem ő a jelentések eredete és létrehozója: feladata inkább más cselekvők segítéségével megszervezni az alkotását. Ezáltal nem csak napjaink működésére hívja fel a figyelmet, hanem arra is, hogy a művészet valójában mindig is ilyen volt: különböző technikák, felületek, eszközök és emberek interakciójában alakul és alakult, amelynek sikere az ágenciák összehangolásának a függvénye.

Ennek az elgondolásnak az embertelensége ugyanakkor nem idegenít el minket az alkotásoktól, sokkal inkább azok érzéki megtapasztalásának nyithat utat. Ahogyan a techno monotonitása is bekapcsolja az embert a zene áramkörébe, úgy nyílik lehetőség a környezetünkkel való összeköttetés nem reflektív megélésére is a kiállításon. (Szemes Botond)

A kiállítás a Poli-P és az Art Salon Társalgó Galéria együttműködésében valósul meg.

Kapcsolódó program:
2020. március 6. (péntek) 18h
Nonhumán fordulat a művészetben – beszélgetés a Poli-P kutatócsoport tagjaival