Ötkarikás játékok

Király András kiállítása

Libella Kávézó ( Budapest XI. Budafoki út 7)
Megnyitó 2020. 03. 02. (hétfő) 19.00
Megnyitja Mélyi József
Megtekinthető 2020. 03. 27. (péntek) 17.00-ig

„A legfontosabb dolog az olimpiai játékokban nem a győzelem, hanem a részvétel, hasonlóan az élethez: nem a diadal, az igyekezet a fontosabb. A legalapvetőbb dolog nem az, hogy legyőzd társaid, hanem, hogy küzdj jól.” Ethelbert Talbot (anglikán érsek, 1908)

A hétköznapokban sikernek hívott győzelem alapvető emberi szükséglet, amelyhez igyekezettel lehet közelebb kerülni. Ennek a munkának akkor van értelme, ha örömöt lel benne az ember (a festő is ember). Azt igyekszem kutatni, hogy az általam meghatározott játékszabályok segítségével hogyan alakulnak ki új és újabb jó megoldások, sikerek, amiknek lehet örülni. A variációkban rejlő szabadság, azaz a szabálykövetés és ugyanezen szabályok eltolása érdekel.

Számomra, amikor  befogadok egy művet, a legfontosabb az ember, aki a művet készítette. Mi derül ki róla? Hol van a műben? A Szerző emberi mivolta, hibáival, küzdelmével együtt lesz érdekes, tulajdonképpen ezekkel együtt vesz részt a „játékban”. Ezért is készülnek a munkáim szabad kézzel, javítás nélkül, hogy megmutassam a művem nézőjének, én is pont olyan vagyok, mint ő, én se tudok csodát tenni, de nagyon igyekszem.

Mindezen igyekezetem mérése azonban nehézségekbe ütközik. A sportban az eredmény megítélése sokkal egyszerűbb, mint a művészetben. Ha a művészetben is lehetne objektív ítéletet alkotni, illetve ha ezeknek a munkáknak az idő volna a mértékegysége, akkor talán valamilyen sprint számban indulhatnék.