Posztfelnőtt

A Gelitin csoport és Beate Hofstadler videói

Knoll Galéria (Budapest VI. Liszt Ferenc tér 10.)
2021. október 30. (szombat) 13 óra

Gelitin – I Like My Job Five (17:30 perc)
Az I Like My Job Five c. video a munkáról, a játékról és a termelésről szól, a Gelitin művészcsoport munkában való jelenlétet mutatja be. A csoport a humor, a spontaneitás, a gyermeki naivitás és a szemérmetlenség törékeny terepén hajtja végre gyakorlatát. Ez a videó szándékoltan nem dokumentumfilm, az első olyan munkájuk, amelyet kifejezetten az online közönség számára készítettek. A csoport 1993-ban alakult, négy művészből álló bécsi kollektíva, tagjai Ali Janka, Florian Reither, Tobias Urban és Wolfgang Gantner.

Beate Hofstadler – In Hauch von Erwachsenheit (Leheletnyi felnőttség) (5:56 perc)
Beate Hofstadler pszichoanalitikusként dolgozik Bécsben és egyetemi oktatóként Grazban. Számos publikáció kötődik a nevéhez a pszichoanalízis – s nem a film – témakörében. Hätten Sie mal Feuer? (Van tüze?) című könyvében – Robert Pfallerrel közösen – és a bemutatott videóban is a dohánykultúra pszichoanalízisét vizsgálják.

A kiállításról:
Sok dolog, ami a korábbi generációknak segített felnőttnek lenni – az autóvezetés, a magas sarkú cipő-hordás, az alkoholfogyasztás, a szex, a flört, a viccelődés, és így tovább – ma gyanús… Nem csak azáltal tűnünk gyerekeknek, ahogy gyakran öltözködünk, hanem úgy is gondolkodunk és érzünk, ahogy ők, naívan vagy koraéretten. Inkább egyáltalán nem szexelünk. Néhány rossz szó és apró gesztus („mikroagresszió”) gyorsan megbánt. Óvnak minket a dohányzástól, és a „felnőtt nyelv”-től, s gyerekek mondják meg nekünk, mi vár a bolygóra a jövőben. Az egyetlen dolog, ami megszabadíthat minket új, felnőttkor utáni gyermekkorunktól, valószínűleg az lenne, ha szemügyre vennénk, elismernénk valóságát és némi szeretettel megmosolyognánk. Ha ezt tennénk, tipikusan egy felnőtt erősségét mutatnánk, amelyet Sigmund Freud a humor fogalmával írt le, s amelyről megjegyezte, hogy a gyerekeknek nincs szükségük rá ahhoz, hogy boldogan éljenek. A kiállítás e humor bizonyítékait mutatja be a művészetben, kiegészítve tudományos és ritkaság-gyűjtemények leleteivel.

Kiállító művészek, résztvevők: AES+F, Blue Noses, Götz Bury, Brian Calvin, Gelitin, Gerhard Gutenberger, Lisz Hirn, Beate Hofstadler, Paul Horn, Ursula Hübner, Eva Kadlec, Elke Silvia Krystufek, Hannes Langeder, Jarmila Mitrikova + David Demjanovic, Stephanie Mold, Tex Rubinowitz, Barbara Ungepflegt, Thomas Weinberger

Kurátor: Robert Pfaller

A kiállítás látogatható: 2021. szept. 10.–  nov.13.