2025.03.08. – 2025.05.01.
aqb Project Space (Budapest XXII, Nagytétényi út 48.)
Megnyitó: 2025. március 07 (péntek) 18.00
Megnyitó installáció: TILLINGER Adrienn – BÉRDI Tamás (Faék műhely)
Kurátor: Zagyvai Sári
Kiállító művészek: DOKTOR Melinda, FELSMANN István, Marlene FRANZ BAUTZ, Diana GALLI, HORVÁTH Ágnes, Barbara KARRER, Aki KIEFER, MÁTYÁSI Péter, NAGY Kinga Kata, Miriam SALAMANDER, SZABÓ Beáta, SZEDERKÉNYI Lukács (AU Workshop)
A Recept című kiállítás a kortárs művészet és az ételek közötti sokrétű kapcsolatot tárja fel. Német és magyar alkotók különböző nézőpontokból vizsgálják, hogyan válhat az étel identitásformáló médiummá, vagy a kultúrák közötti párbeszéd eszközévé.
Az ételek alapanyagainak fizikai és kulturális jelentései párhuzamba kerülnek a műalkotások anyagaival, miközben a művek aktuális élelmiszeripari, fenntarthatósági és társadalmi kérdéseket feszegetnek.
A kiállítás központi elemei az installációk és objektek, amelyek a mindennapi tárgyakat új kontextusba helyezik. Az elhagyott, funkciójukat vesztett anyagok átalakulnak, új esztétikai és szimbolikus jelentéssel telítődve. A festmények és akvarellek finom iróniával reflektálnak az ipari rovartenyésztés jövőbeli lehetőségeire, a klímaváltozás és fenntarthatóság kihívásaira.
A hagyma, mint visszatérő motívum, egyszerre hordozza az egyszerűség, a törékenység és a provokatív érzékiség jelentésrétegeit. Illata, textúrája és törékenysége közvetlen érzéki tapasztalatot kínál, míg társadalmi tabukhoz kötődő gesztusai – könnyezés, gyúrás, szag – performatív elemekként jelennek meg a megnyitón bemutatott ehető installációkban.
A látogatók emlékként Hegedűs Zoé Käsespätzle receptjét vihetik haza, amely a közösségi étkezés és az alkotás összefonódásának szimbóluma.
A Spätzle Workshop során a résztvevők alternatív konyhai eszközöket fejleszthetnek különböző anyagokból, és új, kreatív étkezési élményeket fedezhetnek fel, melyeket közös vacsorakeretben élhetnek át.
Belépés: Ingyenes
Kísérő program: Spätzle Workshop a kiállító német művészekkel és HEGEDŰS Zoéval, a Midsommar foodstylistjával – 2025.03.08. 15:00