Szabadság, egyenlőség, testvériség, érzékiség

Finisszázs

Állókép Szilágyi Kornél Ladik Katalinról készült Hangketrec című portréfilmjéből

 

Artmagazin tárlatvezetés & filmvetítés

Időpont: 2023. máricus 26., 17 óra
Helyszín: Capa Központ (Budapest VI. Nagymező utca 8.)

2023. március 26-án, vasárnap, 17 órakor Topor Tünde művészettörténész, Winkler Nóra művészeti szakember és Mucsi Emese kurátor tart záró tárlatvezetést a Szabadság, egyenlőség, testvériség, érzékiség – A női tapasztalat perspektívái című kiállításon. A vezetést követően, 18 órától a kiállítás utolsó programjaként Szilágyi Kornél (Igor Buharov) Ladik Katalinról készült Hangketrec című portréfilmjét vetítjük. Az archív anyagokat felhasználó, a friss felvételek esetében analóg filmes eszközöket is alkalmazó munka a szerb-magyar költő, performer, színésznő életébe és munkásságába ad betekintést.

17.00 – 18.00
Artmagazin záró tárlatvezetés

Az Artmagazin vezetésein a művészet mellett az élet is mindig téma, szó lesz a személyes hangvételű beszámolók, interjúk fontosságáról a történetírás területén, a különös tekintettel a művészettörténetre. Arról, hogy miért könnyebb egy E/1-ben elmondott sztori kapcsán megérteni nagyobb történeti összefüggéseket, és hogy mikor jó, ha valaki hallatja a saját hangját, és mik voltak és lehetnek ennek az akadályai.

18.00 – 19.00
Szilágyi Kornél (Igor Buharov): Hangketrec – Ladik Katalin portréfilm, 2015 (60 perc)

Ladik Katalin szerb-magyar költő, színésznő és képzőművész dokumentarista portréja. A film végigköveti az alkotó rendkívüli pályafutását az 1960-as évekbeli Újvidéken zajló happeningektől egészen a performanszművészként végzett úttörő munkásságáig. Szilágyi Kornél (Igor Buharov) filmje egy különleges életutat tár elénk.

_

A Szabadság, egyenlőség, testvériség, érzékiség – A női tapasztalat perspektívái című kiállításon olyan képeket, fotósorozatokat mutatunk be, amelyek a fényképezést a női emancipáció, valamint a művészi önmegvalósítás és az egymással való szolidaritás egyik lehetőségeként láttatják. A műveket a legfontosabb nemzetközi fotográfiai vásárokon jelen lévő magyar galériákkal együttműködésben válogattuk össze. Általuk olyan művészek munkásságába adunk betekintést, akik céltudatosan vállalnak aktív szerepet abban, hogy új perspektívák nyíljanak a személyesen megélt női tapasztalatokra. A kiállításon az individualista, ugyanakkor empatikus női tekintet egyfajta generációk közötti jelenségként vonul végig. A bemutatott alkotásokat, projekteket, műegyütteseket személyes kommentár kíséri, amelyben az alkotók saját szavaikkal reflektálnak az identitásukat, művész-gondolkodó mivoltukat, magánéleti és közéleti szerepeiket és átalakulásaikat vizsgáló fényképeikre, fotóalapú munkáikra, fotográfusi gyakorlatukra.

Az eseményen kedvezményes, 1000 forintos jeggyel lehet részt venni.