szélütés

Liksay Csenge Gyopár és Lőrinc Lilla kiállítása

2024.06.05. – 06.28.
1111 (Budapest XI. Kende utca 1.)

Megnyitó: 2024.06.05. (szerda) 19.00
Megnyitja: Bajusz Orsolya

Kurátor: Novák Lea

“…elűzik a fiút apja házából, elkergetik a galambokat az odújukból, … … a fecskét elröptetik üregéből, az ökröket és bárányokat csapással sújtják. Gonosz szellemek ők, akik vihart támasztanak, pusztulást hoznak az országra, az ajtón mint kígyók kúsznak be, a sarokvason át szélként fújnak, kiszakítják a feleséget férje karjaiból, széttépik a méhét a szoptatós anyának és a szülő nőnek…”

Lilith bibliai alakja számos formában szivárgott be a néphiedelembe, nevének eredete köthető a szél, az éjszaka, a titkos tudás, de a betegség fogalmához is. Egy démoni alak, amely különböző formában sejlik fel, egyes változataiban gutaütést, vagy más nevén szélütést okozva. A magyar népi hiedelem szépasszonyai is ilyen mitikus lények, akik elcserélik az újszülöttet, akárcsak Lilith figurája teszi azt bosszúból. Nevének eredete összefüggésben van a hiedelemvilágból ismert szél- és vihardémonok, valamint a kereszteletlen lelkek cselekedeteivel, akik betegséget hoznak és legfőképp újszülötteket, szülő nőket, gyermekágyasokat bántalmaznak. Átmeneti státuszú, átmeneti lények, akik a hiedelmek átmeneti térségeiben bolyonganak.

Lilith a zsidó-feminista teológiában a tanult, erős asszonyt szimbolizálja, a bibliai Éva ellenhősnőjét, aki nem vetette alá magát a patriarchális hagyományoknak, ugyancsak mint más korok és térségek üldözettjei. Mind birtoklói egy ősi tudásnak, miszerint nőt és férfit egyenlőnek teremtették. Lilith mondaköre szimbolikusan mintázza mindazon asszonyokat, akik a társadalomból kivetettnek számítanak: boszorkányok, javasasszonyok, kurtizánok, szüfrazsettek és feministák.

Liksay Csenge Gyopár és Lőrinc Lilla páros kiállítása azon női kép különbözői társításaival foglalkozik, amely a patriarchátus egészen korai szakaszától kezdve történelmen kívülinek, megvetni- és félnivalónak bizonyult. Bemutatott munkáikban ezen démonalakok különböző formáit és összefüggéseit jelenítik meg.

Liksay Csenge Gyopár munkássága meghatározó alapja a műkörmös technikák és a polimer műgyanta, valamint egyéb kézműves anyagok és technikák használata. Alkotásaival kifejezetten női, sőt “nőcis” szemszögből járja körbe azokat a témákat, amelyeket projekt alapon dolgoz fel. Aktuális kutatási területei a magyar házasodási szokások és erotika a folklórban. Legújabb munkái a Biblia és a keresztény ikonográfia és dogmarendszer feminista teológián alapuló értelmezésére fókuszálnak.

Lőrinc Lilla Strabag díjas alkotó, 2008 óta Borsos Lőrinc képzőművészeti entitás tagja. Önálló művészeti tevékenysége a 2000-es évek óta háttérben zajlik, bemutatására hosszú idő után most kerül sor.