Továbbított üzenet

Mayer Éva kiálítása

Párbeszéd Háza (1085 Horánszky utca 20.),
Megnyitó: 2019. december 13-án, 17:30
A vernisszázson köszöntőt mond: Sajgó Szabolcs SJ, a kiállítást megnyitja: Uszkay Tekla művészettörténész.

Munkáimban évek óta foglalkozom az aktuális társadalmi-, szociális, szociológiai problémákkal, mely szorosan összeköthető a személyes életemben megtapasztalt élményekkel, kérdésekkel. Gyakran tabu témákat feszegetek, mint a betegség, társadalmi-kisebbségi konfliktusok, az előítéletesség problematikája, a migráció vagy az elmúlás, a gyász, illetve a gyászfeldolgozás gondolatisága. Az egyén és a társadalom viszonya, a közép-európai identitás mibenléte foglalkoztat. A személyességen túl azon vagyok, hogy általánosabb érvényűvé formáljam a mondanivalót a kollektív tudat bevonásával, a vizuális kódrendszer segítségével, amitől közérthetőbben és könnyebben befogadhatóak a munkáim.

Számomra az alkotás nem öncélú tevékenység, hanem kutatási folyamatként értelmezem, melynek logikusan felállított rendszere van. Legfőképpen gondolatiságában és az egyes képzőművészeti műfajok határainak feszegetésével, illetve összekapcsolásával célom, hogy munkáim a legmegfelelőbb módon interpretálják témáim sokoldalúságát. Munkám alapját képezi a tudományos megközelítés, úgy gondolom, a tudomány és a művészet nem két különálló világ, egy tőről fakadnak.

Szándékom a hagyományos módszerek alkalmazásán túl a kísérleti grafika határainak tágítása és feszegetése. Foglalkoztat a grafika „térgrafikává” való alakítása, grafika-installációim többnyire helyspecifikusak és meghatározó szerves részét képezik a térnek. Gyakran tervezem őket szakrális terekbe, ahol szokatlan párosításként egymást jól kiegészítve működik a köznapiság és a szakralitás. Az installációk mellé hangot vagy mozgóképet is párosítok

Mayer Éva

A kiállítás megtekinthető 2020. február 25-ig, keddtől péntekig 15 és 18 óra között.