Transzhumán etűdök

Szűcs Attila kiállítása

Centrul de Interes, Bázis Contemporary (Strada Fabricii de Chibrituri 9, Cluj-Napoca)
2020. szeptember 11 – október 18

Kurátor: Széplaky Gerda

Szűcs kompozícióiban évtizedek óta felfedezhetők a humánumhoz kapcsolódó minőségek és hangoltságok, melyekből az elidegenedettség egzisztencialista tónusai bontakoznak ki. Kilencvenes és kétezres években kialakított magánmitológiájának szimbólumává az abszurditást kifejező, „plankingelő” emberalak vált, állandó kompozíciós háttérré pedig a kiüresített, metafizikai otthontalanságot tükröző tér.

Legújabb alkotásain új tematikus keret jelenik meg: ezek immár a nyugati civilizációt mindinkább eluraló krízissel szembesítenek, melynek a tűz, a lángolás az emblematikus motívuma. Míg korábban a festő a vakfolt jelenségét kutatva a látványnak az a szeletét igyekezett megjeleníteni, ami elfedődik, addig legújabb műveiben, melyekből a kolozsvári kiállítás válogat, maga a nem-látható kerül a látvány középpontjába.

Pontosabban a legújabb művek két világ kereszteződését reprezentálják: egyszerre láttatják azt, ami a valóság látható horizontján megy végbe, és azt, ami túl van a tapasztalati síkon. Emiatt érezheti úgy a néző, hogy bár Szűcs Attila művein a válságba került kultúra és a válságba került ember mindenki számára ismerős pillanatképei szerepelnek, azok mégis inkább a titkokról szólnak – egy emberin túli világ titkairól, ami egyszerre jelenti a láthatatlanba való beavatást és a transzhumán minőségek felfedését.