TÜKÖR KERT

Balázs Péter és Mátrai Erik közös kiállítása

2023. május 17. – június 17.
Elte Füvészkert (Budapest VIII. Illés utca 25.)

www.artbrunch.hu
Kurátor: Oláh Orsolya
Látogatható minden nap 09.00.-17:000. között.
A kiállítás ideje alatt a belépés díjköteles, amit a helyszínen a Füvészkert portáján lehet megváltani.

Balázs Péter és Mátrai Erik TÜKÖR KERT című közös kiállítása az ember és a természet kapcsolatát vizsgálja. A két kiállító művész eszköztára bár eltérő, a környezethez való viszonyuk mégis alapjaiban megegyezik.

A közös gondolkodást a természet és az egymás iránti tisztelet hívta életre. A burjánzó növényvilág ezen a védett városi terében az ember alkotta művek csöndesen hívják fel a figyelmet az ELTE Füvészkert értékes gyűjteményére. Az organikusabb, szabadabbnak tűnő múzeumi közegben rácsodálkozhatunk a természet által inspirált motívumokra, és megtalálhatjuk benne akár önmagunk tükörképét is.

A művészekről:

Balázs Péter 1967-ben született Mezőkövesden, Noszvajon él s dolgozik, emellett az egri Esterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének oktatója. 1991-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Főiskolán Kerámia- tanár szakán. Mestere Schrammel Imre volt. DLA fokozatát a Pécsi Tudomány Egyetem Művészeti karán szerezte Tér-Táj-Tűz című disszertációjával. Korábban elnyerte a Derkovits Gyula Ösztöndíjat, Római Magyar Akadémia Ösztöndíját is, továbbá rezidens ösztöndíjat nyert Indonéziába, Dél-Koreába és Törökországba is. A Farkaskő Noszvaji Barlang Művészeti Egyesület alapító tagja és vezetője. Pályája elején ősi edénykészítési módszerekhez fordult, későbbiekben pedig művészetét a konstruktív és absztrakt-organikus kerámia-plasztika inspirálta. Balázs Péter természet művész az ökológiai szemlélet problematikájával foglalkozik. A természet által inspirált, természetes anyagok felhasználásával létrehozott munkái a mű és a környezetének a viszonyát vizsgálja.

Mátrai Erik 1977-ben született Miskolcon, Budapesten él és dolgozik, amellett az egri Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézet oktatója. Mátrai festőművészként diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen 2004-ben, azonban már diplomamunkája is videóinstalláció volt.A művész elnyerte korábban többet között a Derkovits és a Római Magyar Akadémia ösztöndíját is. Nagyobb önálló kiállításai az acb Galériában, a Műcsarnokban, a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben és a Szombathelyi Képtárban voltak. Csoportos kiállításokon részt vett a karlsruhei ZKM-ben, a debreceni MODEMben, a Magyar Nemzeti Galériában és az Új Budapest Galériában. Efemer fényinstallációval számos fesztiválon is szerepelt. Mátrai Erik folyamatosan kísérletezik új anyagokkal és technikákkal is. Előszeretettel foglalkozik olyan természeti elemekkel és jelenségekkel, mint a tükröződés, a víz, a köd, és jellemzően letisztult, puritán munkák létrehozására törekszik. A mű és a tér kapcsolatát fókuszba állító installációi gyakran szakrális térben kapnak helyet, vagy éppen maguk az alkotások adnak a helyszínnek transzcendens jelentést.

További részletek.:
https://www.viradbalazspeter.eu/
http://www.erikmatrai.com/