Göndörödő

A KMM – LM új hálózati arculata

Érdekes kiadványra bukkantam a tó helyett (1) a hálón szörfölve: a Minerva projekt (2) keretei között megfogalmazott, a kulturális tartalmat szolgáltató honlapokra vonatkozó Kézikönyv a minőségi elvekről (3).

Régi vágású html-ben formázott, korrektül szerkesztett, didaktikus szándékú, bőbeszédű dokumentum, mely az Európai Unió digitalizálásra vonatkozó tíz javaslatát értelmezi, kissé szájbarágó szerkezetben. Tanulságos olvasmány, ha az ember képes a rágástól elvonatkoztatni (a türelmetlenebbek szorítkozzanak a tíz javaslat egyszavas felsorolására).

Úgy alakult, hogy utána a Ludwig Múzeum hálóhelyére dobott a deszka, ahol megújult oldallal találkoztam. Mivel a múzeumnak 2008 márciusa óta új igazgatója van, a frissített arculat feltehetően tudatos imázsépítés eredménye. A korábbi, simára fésült, szemérmes honlapot szerteágazó, flash-animációkkal dúsított felület váltotta fel.

Kedvem támadt alkalmazni a kézikönyvben olvasottakat a megújult felületre, mennyire állják a gyakorlat próbáját ezek az elvek. Vagy fordítva.

Átláthatóság

Szembeszökő az első szinten felkínált információk hatalmas mennyisége, amelyekben elmélyülve hangsúlyeltolódásokra figyelhetünk fel. A korábbi, kiállításcentrikus szerkezet helyett a múzeumpedagógiai programok, tárlatvezetések, gyermek-foglalkozások, egyéb rendezvények, illetve maga a múzeumi gyűjtemény az új felállásban a kiállításokkal azonos hangsúllyal szerepelnek.

A halmozás azonban könnyen mehet az áttekinthetőség rovására. Egyszerre nem is jelenik meg minden kiemelt információ az oldalon, csak több flash-váltás után tudjuk azonosítani az aktuális kínálat teljes spektrumát. Alapvetően a flash-animációk lassú váltakozása uralja az oldalt, melyek kiszámított ritmusban, egyszerre váltanak.

A lényegi információkat tartalmazó menü szokatlan módon az oldal tetején kap helyet, a szokásos, bal oldali felületen ugyanakkor egy járulékos tételeket tartalmazó másik menüsort találunk. A menük tobzódása és a flash-dominancia az áttekinthetőség ellenében hat.

Mindezek mellett jól azonosítható az oldal, ránézésre kiderül, hogy ki a fenntartó, mi a cél, a múzeumra vonatkozó alapinformációk és az alternatív angol nyelvű változat egy kattintással elérhetőek.

Sikerült rendezni a korábbi, kényszermegoldások által sújtott domain-név kérdését is (először volt külföldi közönségre hangolt, ezért nehezen megtalálható ludwigmuseum.hu, majd a halmozottan ragozott lumu.org.hu, míg végül sikerült megszerezni a múzeum egyik nevének rövidítéséből kerekített lumu.hu domaint).

Hatékonyság

Az első körben felkínált információk sokasága azt a benyomást kelti, mintha a múzeum háló-helye igyekezne elébe menni a látogatói igényeknek – azaz feltételezett igényekről lenne szó, nem pedig felmérésen alapuló közvéleménykutatásról.

Kifejezetten idegesítően hat ugyanakkor a megszokott helyet bitorló járulékos menü szeszélyes összeállítása. A felhelyezett főmenü flash-formátuma mellett már pozíciója miatt is csak a jól felszerelkezett, visszatérő látogató számára lehet hatékony.

A megjelenített információk összességében helyesek, el vannak látva szakszerű, kiegészítő leírásokkal, a kezdőlap a megszokott módon, a bal felső sarokba való kattintással bármelyik oldalról elérhető, a képek először bélyeg-formátumban, kattintásra helyenként nagyobb méretben is feljönnek.

Karbantartottság

Mivel az oldal nagyon friss, ezért csak a korábbi változattal összevetve lehet megítélni a változásokat. Ezt elvégezve azonban kiviláglik, hogy az információk visszamenőleg alaposan fel vannak töltve, több adat érhető el az új archívumban, mint a korábbi változatok esetén. Az impresszum tanúsága szerint négy felelőse is van a feladatnak, feltételezhető tehát az oldalak megfelelő ritmusú frissítése.

Elérhetőség

A járulékos alkalmazások kikapcsolása esetén a háló-hely teljes mértékben használhatatlanná válik, a főmenü elérhetetlen, a keresés funkció pedig sok, az oldalakon szereplő nevet, fogalmat egyszerűen nem talál meg.

A flash-függőség, a csak szöveges változat hiánya elitista megközelítésre vall. Bár hordozható eszközön nem nyílt alkalmam tesztelni az oldalt, a felsorolt hiányosságok arra utalnak, hogy hiába is próbálnám, ez a háló-hely kitűnően felszerelt, multimédiás képességekkel ellátott számítógépekre lett optimalizálva.

Ezt mutatja a felbontás-teszt eredménye is: 1024 x 768-as felbontásban vertikálisan már szkrollozni kell, 800 x 600 esetén pedig még a meglehetősen kényelmetlen horizontális mozgatás is szükségessé válik. A különböző böngészőprogramokban azonban identikusan jelenik meg az oldal, tehát ha már a megfelelő gép előtt, megfelelő monitoron nézzük, akkor tetszőlegesen választhatjuk meg a szoftvert.

Felhasználó-központúság

A kezdőlapon végighúzódó, napi bontásban megjelenített flash-naptár az aznapi programokkal kifejezetten hasznos, kár, hogy nincsenek benne minden nyitvatartási napnál maguk a kiállítások is, hisz a tárlatok látogathatósága végső soron a múzeum alapszolgáltatása, ami önmagában is élvezetes program.

A korábban kárhoztatott flash-menü megfelelő plug-in megléte esetén viszont komfortos navigálást tesz lehetővé, s a közbenső oldalakon az adott almenü egyéb tételei is elérhetőek. Folyamatosan biztosított a kezdőoldalra visszatérés lehetősége is.

A szeszélyes összeállítású másodmenüben megtalálhatóak a fontosabb email-elérhetőségek, divíziókra bontva, ez valóban hasznos. Vannak videók is, szintén flash formátumban. Végignézve a választékot, a forrásértéku felvételek és a hangulati ízelítők váltakoznak. Kivétel nélkül csak részleteket láthatunk, ami helyenként találó, máshol viszont kifejezetten zavaró. Érdemes lenne hosszabb anyagokat, komplett dokumentációkat is feltenni, hisz már maga a formátum is biztosítja a szerzői jogi védelmet (a méret és ezáltal a minőség úgyis behatárolt).

Interaktivitás

A főmenü helyét bitorló másodmenüben lehetőség van “E-card”-küldésre. Sajnálatos módon azonban a választék igen szegényes, mindössze egyetlen tételből áll, azon sincsen kép, csak egy visszafogott grafikai elem. Ezt a szekciót mindenképpen szükséges lenne bővíteni, annál is inkább, mert a múzeumnak számos nyomtatott képeslapja van, amik ráadásul a “kiadványok” menüpontból online is megtekinthetők.

A sajtóról külön menükapu gondoskodik, regisztrációval védett felület, ami feltehetőleg professzionális szinten szolgálja a sajtómunkásokat. Hírlevélre is fel lehet iratkozni, ami két irányban hasznos szolgáltatás: a látogató értesülhet az újdonságokról ebben a formában is, a múzeumnak pedig gyarapodik a címlistája.

A háló-helynek van egy kifejezetten gyerekeknek szánt szekciója, külön domain alatt. Ez a rész is flash-alapú, tartalma még csak néhány tételből áll, ám mégis ígéretes kezdeményezés. Az elérhetőségre kattintva kiderül, hogy ez még az előző igazgató idejében készült, egyelőre kissé magára hagyott, de mindenképpen tovább szövendő szál.

Többnyelvűség

A teljes tartalom elérhető angol nyelven is egyetlen klikkelés árán. Az egyes oldalak böngészése közben is lehet váltani, ebben az esetben intelligens megoldással nem a főoldalra, hanem az éppen böngészett oldal másik nyelvi verziójára jutunk. Mivel az angol nyelv számít a nemzetközi képzőművészeti élet “eszperantójának”, ezért logikus döntésnek látszik ez a választás.

Átjárhatóság

A meta-adatok szintjén mindössze az UTF-8 karakterkódolás van rögzítve, tartalmi keresőszavakat egyáltalán nem fedeztem fel az oldal forráskódjában. Ebbol adódhat, hogy pontos névre keresve sem ez az URL jön fel elsőnek a Google találati listáján, a “kortárs művészeti gyűjtemény” keresőszavakra is csak más portálok jóvoltából, második körben juthat el ide a szörfölő.

Ugyanez angolul még rosszabb találati arányokat mutat. Lenne tehát mit tuningolni a megtalálhatóságon. Ahogyan már korábban szó volt róla, az oldalakon belüli keresés sajnos nem kielégítő, feltehetőleg nem kis részben ez is a meta-adatok hiányára vezethető vissza.

Jogkövetés

A nagyobb formátumban megnyíló képek legtöbbször el vannak látva információval. Általában megfelelnek a jól láthatóság, azonosíthatóság kritériumainak, bár helyenként vannak rések is az infopajzson. A képanyag szemmel láthatóan a múzeum saját archívumából származik, szerzői jogi értelemben ezért csak a további felhasználásukat engedélyező vagy korlátozó passzusokat hiányoltam.

Hosszú távú megőrzés

Nagy újdonsága a megújult háló-helynek, hogy felkerült a teljes gyűjteményi anyag. Ez képezi a szolid bázist a változó kiállítási program mellett – amik szerencsére ugyanígy archívumba szerveződnek, visszakereshetővé téve a múzeum kiállításait gyakorlatilag alapításától kezdve.

A kiállítási archívumban inkább a szöveg dominál, csak jelzésszerű képekkel – aki valamit jobban meg akar nézni, keressen rá a gyűjteményben. Nem teljes az átfedés, de vannak korrespondenciák (ezeket össze is lehetne linkelni).

Az eseményeket, konferenciákat is archiválják, ezek listája ugyan nem tűnik annyira teljesnek, mint a kiállításoké, ám szépen gyarapodó tételsorral találkozhatunk itt is. A korábban külön hálózati dokumentációt építő projektek (mint például a Gravitáció – Moszkva tér) anyagai azonban sajnos áldozatul estek az átalakulásnak.

Összegzésképpen megállapítható, hogy a korábbi szolid, szövegalapú site helyébe egy felsőközéposztályra és fiatalokra fejlesztett flash-alapú formátum lépett, amelyik dús tartalmat jelenít meg saját archívumaiból, integrálja a két korábbi arculat eddig időben szeparáltan tartott anyagait, külön hangsúlyt fektet a múzeumpedagógiára és az eseményekre.

Jól megalapozott szerkezet, amelynek azonban érdemes lenne megőriznie valamit elődje megfontolt irányelveiből is – azaz mellétenni egy alternatív, csak szöveges változatot is, gondolva azokra is, akik ilyen-olyan okokból többet vagy kevesebbet látnak, mint 1280 x 800 pixel.

 


 

1 (kinn esik az eső)

2 A MINERVA az Európai Uniós tagállamok minisztériumai közötti együttműködés, mely a kulturális és tudományos tartalmak digitalizálását hangolja össze. A program célja egy közösen elfogadott európai platform kialakítása a digitalizálásra, metaadatokra és a hosszú távú megőrzésre vonatkozó ajánlások és irányelvek megfogalmazása formájában.

3 A felhasználói igények, tartalmi és minőségi követelmények a kulturális web alkalmazásoknál
http://mek.oszk.hu/minerva/html/dok/minoseg-10elv.htm